Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Lägga heltäckningsmatta

Har du funderat på att ge ditt golv ett nytt utseende och känsla? Att lägga heltäckningsmatta kan vara en fantastisk förvandling i ditt hem. Utforska vår guide om hur du ger ditt hem en mjuk och bekväm yta, steg för steg.

Lägga in heltäckningsmatta själv

Att lägga in heltäckningsmatta själv är inte bara en givande uppgift, utan ger även ditt rum en ny, fräsch look. Här ger vi dig tips och råd för att lyckas med ditt projekt.

Du behöver:

Steg 1 - Förbered utrymmet

Börja med att ta bort alla möbler och eventuella gamla mattor eller golvbeläggningar. Se till att golvet är rent, slätt och i gott skick.

Steg 2 - Mät och skär mattan

Mät noggrant golvytan där du vill lägga mattan. Lägg till minst några extra centimeter på kanterna för att klippa till senare. Använd ett måttband eller en linjal för noggranna mätningar. Klipp mattan till önskad storlek och form med hjälp av din mattkniv.

Steg 3 - Applicera dubbelhäftande tejp

Lägg ut dubbelhäftande matttejp runt rummets kanter, särskilt längs väggarna och runt dörröppningar. Detta hjälper till att hålla mattan på plats och förhindra glidning.

Steg 4 - Placera mattan

Rulla ut mattan på golvet och justera den så att den passar perfekt i rummet. Var noga med att centrera den korrekt och justera kanterna för att passa väggarna.

Steg 5 - Skär till kanterna

Använd mattkniven för att skära bort överflödig matta längs kanterna och runt hinder som pelare eller dörröppningar. Försök att få skärningarna så rena och jämna som möjligt.

Steg 6 - Fäst mattan med tejp

Lyft upp kanterna av mattan och placera dubbelhäftande matttejp under. Tryck sedan ner kanterna för att fästa dem i tejpens klibbiga yta. Arbeta noggrant för att säkerställa en jämn och stadig fixering.

Steg 7 - Säkra sömmar (vid behov)

Om du har fler än en matta och behöver skapa sömmar, använd dubbelhäftande tejp längs kanterna av mattorna för att fästa dem tätt ihop. Sömmarna bör vara osynliga när de är ordentligt fästa. När mattan är på plats och alla kanter är säkra, placera tillbaka dina möbler på sin plats. Se till att fördela vikten jämnt över mattan.

Heltäckningsmatta – Skötsel

Att sköta om ditt textilgolv på rätt sätt är avgörande för dess långsiktiga hållbarhet och utseende. Här är några viktiga skötselråd för heltäckningsmatta:

1. Regelbunden dammsugning

Dammsug din heltäckningsmatta regelbundet för att avlägsna smuts, damm och eventuell lösna partiklar. Använd en bra dammsugare med tillräcklig sugkraft för bästa resultat.

2. Omedelbar fläckborttagning

Om du råkar spilla något på mattan, agera snabbt. Blot eller skrapa bort så mycket av vätskan som möjligt med en ren trasa eller pappershandduk. Använd sedan ett milt fläckborttagningsmedel och följ tillverkarens anvisningar.

3. Undvik överdriven fukt

Undvik att blöta mattan. Placera inte växter eller blomkrukor direkt på mattan utan skyddande brickor för att förhindra fuktgenomsläpp.

4. Skydd mot solblekning

Om mattan är exponerad för direkt solljus, överväg att använda gardiner eller persienner för att minska risken för solblekning.

5. Luftning

Ibland kan det vara fördelaktigt att ta ut mattan utomhus för att avlägsna eventuell dålig lukt och fukt. Följ tillverkarens rekommendationer för denna process.

Fördelar med textilgolv

 • Ger en mjuk och bekväm yta att gå på. Det är skonsamt för fötter och kan göra rummet mer inbjudande.
 • Har en förmåga att absorbera ljud, vilket minskar ljudnivån i rummet. Detta är särskilt användbart i hem och kontor där ljudisolering är viktig.
 • Hjälper till att behålla värmen i ett rum och minskar värmeförluster genom golvet.
 • Bra i Allergi synpunkt, då mattan absorberar damm och pollen som normalt flyger runt i luften.
 • Kan skydda det underliggande golvet mot repor och skador. Det är särskilt användbart under matbord eller i områden med hög belastning.
 • Om en del av textilgolvet blir skadat eller fläckigt kan det vanligtvis enkelt bytas ut utan att behöva byta hela golvet.
 • Kräver regelbunden vård och rengöring, men det är generellt enkelt att underhålla med rätt skötselrutiner.

 

Nackdelar med textilgolv

 • Är benägna att få fläckar från spill och smuts. Det kräver omedelbar rengöring och kan vara svårt att hålla fläckfritt, särskilt om du har småbarn eller husdjur.
 • Kan slitas ner snabbare än hårda golvbeläggningar som trä eller laminat, särskilt i områden med hög trafik. Det kan kräva regelbundet underhåll och byte.
 • Om textilgolv blir blöta och inte torkas ordentligt, kan det leda till mögelproblem, särskilt i fuktiga områden som badrum eller källare.
 • Kan vara känsliga för blekning av solljus över tid, särskilt om de är utsatta för direkt solljus.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram