Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Lägga vinylmatta

Att lägga vinylgolv är ett utmärkt val för hemmarenoveringar. I denna omfattande guide kommer vi att ta dig genom steg-för-steg-processen för att framgångsrikt lägga vinylgolv på egen hand. Lär dig mer om förberedelser, skärning, limning och mycket mer för att uppnå ett snyggt resultat.

Lägga vinylmatta själv – Steg för steg

Så, hur går man tillväga för att lägga vinylmatta själv? Följ dessa steg för att se hur du kan förvandla ditt golv på egen hand!

Du behöver:

 

Steg 1 – Förberedelse

Mät noggrant området där du vill lägga vinylmattan för att bestämma hur mycket material du behöver. Lägg till några extra centimeter längs kanterna för korrekt passform. Se till att underlaget är rent, plant och utan ojämnheter. Reparera eventuella skador och ta bort tidigare golvbeläggningar om så krävs.

Steg 2 - Anpassning och skärning

Låt vinylmattan ligga utrullad i rumstemperatur i några timmar för att anpassa sig till rummet.

Markera golvet med måttband och skär vinylmattan till rätt storlek. Lämna extra material längs kanterna. Använd en mattkniv eller golvskärare för exakta snitt längs markeringarna.

Steg 3 - Limning

Om lim används, applicera det jämnt på underlaget med en tandad spackelspade enligt tillverkarens anvisningar. Låt det torka tillräckligt innan du fortsätter. 

Steg 4 – Lägg mattan

Starta installationen från ett hörn av rummet och arbeta mot dörren. Se till att plattorna är ordentligt anslutna. Använd en rulle eller ett trampverktyg för att säkra vinylmattan och ta bort eventuella luftbubblor.

Steg 5 - Avsluta och justera

Använd mattkniven för att skära bort överflödig vinyl längs kanterna och runt eventuella hinder i rummet.

Så sköter du om ditt vinylgolv

Regelbunden dammsugning

För att eliminera damm, smuts och smågrus som kan orsaka repor, är det viktigt att använda en dammsugare med en mjuk borste och göra detta regelbundet.

Daglig moppning

För att ta bort smuts, använd en fuktig trasa eller mopp dagligen. Det är nödvändigt att vara försiktig med mängden vatten du använder, eftersom för mycket fukt kan skada ditt vinylgolv.

Skonsam rengöring

Använd en mild rengöringslösning speciellt avsedd för vinylgolv. Se till att du följer tillverkarens rekommendationer för korrekt blandning och användning. Undvik att använda starka kemikalier och blekmedel.

Möbeltassar som repskydd

För att förhindra repor när du flyttar möbler, placera möbeltassar under möbelben och fötter.

Använd dörrmattor

För att minska mängden smuts och grus som förs in i ditt hem, använd dörrmattor vid ingångarna. Detta kommer att bidra till att skydda ditt vinylgolv från onödigt slitage.

Undvik hårda Borstar

Vid rengöring, undvik alltid användning av hårda borstar som kan skada ytan. Istället är en mjuk trasa eller en vinylmopp det bästa alternativet.

Fördelar med vinylmatta

  • Finns i ett brett utbud av stilar, mönster och färger, vilket gör det enkelt att hitta en design som passar din inredning och smak. Det kan efterlikna utseendet av trä, sten eller keramik, vilket ger dig många alternativ.
  • De är tåliga mot repor, fläckar och fukt, vilket gör dem idealiska för högtrafikerade områden och familjer med husdjur och barn.
  • Många vinylmattor har ett klicksystem som gör installationen enkel och DIY-vänlig. Detta sparar både tid och pengar jämfört med att anlita professionell hjälp.
  • Är lätta att rengöra och underhålla. Regelbunden dammsugning och en fuktig trasa är oftast tillräckligt för att hålla dem i gott skick.
  • Har en förmåga att absorbera ljud, vilket minskar bullernivån i rummet. Detta är särskilt användbart i hem och kontor där ljudisolering är viktig.

 

Nackdelar med vinylmatta

  • Är svåra att återvinna och har en begränsad livslängd.
  • Är känsliga för extrema temperaturer. Vid mycket kallt väder kan de bli hårda och spröda, medan de vid hög värme kan bli mjuka och deformeras.
  • Om en vinylmatta blir skadad, kan det vara svårt att laga den. Oftast innebär det att hela mattan måste bytas ut.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram