Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Utomhusmålning

De vanligaste projekten inom utomhusmålning är i regel fasaden, ytterdörren och fönstren. Men egentligen finns det betydligt fler utomhusytor som exempelvis staket, terrasser och garage som kan förbättras med lite färg.

Rengöring och förberedelser

Kom ihåg att noggranna förberedelser och rengöring av ytan som du ska måla är en helt avgörande faktor inom utomhusmålning. Detta kommer bland annat att leda till att färgen fäster bättre, får längre hållbarhet och ett snyggare slutresultat. Närmare beskrivningar kring hur du rengör finns i instruktionsguiden för målning av träfasad och instruktionsguiden för fönstermålning.

 

Se alla våra rengöringsmedel och tillbehör för fasadtvättning här.

Utomhusfärg

Eftersom utomhusytor utsätts för extrema temperaturvariationer och varierade väderförhållanden som exempelvis sol, regn, snö och starka vindbyar är det bästa skyddet en kvalitetsfärg som är speciellt anpassad för materialet som du ska måla på. Du ska således välja en färg anpassad för just utomhusmålning.

Grundfärg för träfasader

Använd en kvalitativ grundfärg när du ska grundmåla träfasaden, oavsett om det gäller nytt och omålat trä eller övermålning av redan befintlig färg.

Se alla våra grundfärger för träfasader här

Fasadfärg för träfasader

En vanlig fråga är vilken som är den bästa fasadfärgen vid utomhusmålning av träfasader. Om du väljer någon av fasadfärgerna från Alcro och Jotun är du definitivt på den säkra sidan, då dessa färger har de viktigaste egenskaperna som bland annat är:

  • Att de skyddar effektivt mot vatten, vind och extrem väderlek.

  • Att de ger en bestående kulör och glans under lång tid.

Att fasadfärgerna finns tillgängliga i mängder av olika kulörer och nyanser vilket innebär att du kan måla i din favoritkulör.

Se alla våra fantastiska fasadfärger här

Användbara tips vid utomhusmålning

Fönsterfärg för träfönster

Välj ut en lättstruken fönsterfärg som ger en väderbeständig yta och som håller kulören under lång tid.

Se alla våra fönsterfärger här

När ska jag måla utomhus?

Det idealiska vädret för utomhusmålning är när det är torrt och varmt. I Sverige är detta vanligtvis i perioden maj till augusti.

Regn och fukt

Utomhusmålning är inte att rekommendera under regniga dagar och när det är hög luftfuktighet. Luftfuktigheten är som högst tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Utomhustemperatur

Temperaturen påverkar färghärdningsprocessen. Undvik att måla i direkt solljus då detta leder till att färgen torkar alltför snabbt, vilket i sin tur kan leda till att det bildas blåsor. Rekommenderad temperatur för utomhusmålning är någonstans mellan 10 grader och 25 grader.

Tid på dagen

Den bästa tiden för utomhusmålning är någonstans mellan sen morgon och mitt på eftermiddagen.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram