Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Behöver du hjälp med din fasadmålning? Klicka in på vår guide om fasadmålning

Behöver du hjälp med din fönstermålning? Klicka in på vår guide om målning av fönster

Ska du måla med någon av våra Kulturfärger? Här nedan finner du användbara tips

Hur målar man med linoljefärg? Besök vår linoljeguide här, för de bästa tipsen inför din målning.

Funderar du på att måla med Tjära? I vår guide om tjärfärg, finner du användbara tips

Måla med rödfärg på bästa vis. Läs igenom vår guide om rödfärgsmålning nedan.

UTOMHUSMÅLNING

De vanligaste projekten inom utomhusmålning är i regel fasaden, ytterdörren och fönstren. Men egentligen finns det betydligt fler utomhusytor som exempelvis staket, terrasser och garage som kan förbättras med lite färg.

 

Steg 1 - Rengöring och förberedelser

Kom ihåg att en noggrann rengöring innan målning är en helt avgörande faktor för ett optimalt resultat. Detta kommer bland annat att leda till att färgen fäster bättre, får längre hållbarhet och ett snyggare slutresultat. Närmare beskrivningar kring rengöring innan målning finns i instruktionsguiden för målning av träfasad och instruktionsguiden för fönstermålning som du hittar längst ned på sidan.

Se alla våra rengöringsmedel och tillbehör för fasadtvättning här.

Steg 2 - Välj utomhusfärg

Eftersom utomhusytor utsätts för extrema temperaturvariationer och varierade väderförhållanden som exempelvis sol, regn, snö och starka vindbyar är det bästa skyddet en utomhusfärg som är speciellt anpassad för materialet som du ska måla på. Du ska således välja en färg anpassad för att exempelvis måla plank eller panel utomhus.

Grundfärg för trä utomhus

Använd en kvalitativ grundfärg anpassat för trä utomhus när du ska grundmåla träfasaden, oavsett om det gäller nytt och omålat trä eller övermålning av redan befintlig färg.

Se alla våra grundfärger för träfasader här

Steg 3 – Välj fasadfärg för träfasader

En vanlig fråga är vilken som är den bästa fasadfärgen vid utomhusmålning av träfasader. Om du väljer någon av fasadfärgerna från Alcro och Jotun är du definitivt på den säkra sidan, då dessa färger har de viktigaste egenskaperna som bland annat är:

· Att de skyddar effektivt mot vatten, vind och extrem väderlek.

· Att de ger en bestående kulör och glans under lång tid.

· Att fasadfärgerna finns tillgängliga i mängder av olika kulörer och nyanser vilket innebär att du kan måla i din favoritkulör.

Se alla våra fantastiska fasadfärger här

Användbara tips vid utomhusmålning

Nedan följer användbara tips för att hjälpa dig att lyckas med ditt utomhusmålningsprojekt.

 

När är det för kallt att måla utomhus?

Pratar vi om målning utomhus i Sverige, så är det ytterst sällan helt optimala förhållanden. Skall man måla utomhus bör temperaturen ligga på minst 7 grader. Tidigt på våren är det dessutom risk för mycket fukt och då kan det vara lägligt att inte starta för tidigt på morgonen. 

Vilka är optimala förhållanden att måla utomhus?

Optimala väder finns sällan, men för målning utomhus så är optimala förhållanden en små-mulen dag som både är torr och vindstilla. Temperatur ligger på 20-23 grader. Den ideala relativa luftfuktigheten (RH) är 60%. Fuktkvoten i träet du ska måla får inte överstiga 16%. Är du osäker på din fuktkvot, kan du enkelt mäta detta med en fuktmätare.

Kan man måla utomhus när det regnar?

Att måla utomhus i regn är inte optimalt. Fukten påverkar alltid torktider och prestanda. Även om man har skydd när man målar, bör man se till att den relativa luftfuktigheten är på en god nivå vid målningstillfället. Skulle man måla utomhus när det regnar, finns det risk för ett flammigt slutresultat. Regn vid utomhusmålning kan även orsaka blåsbildning.

Vilken utomhusfärg är bäst?

Vilken utomhus som är bäst i test, är en väldigt komplex fråga. För att ge ett enkelt svar, så finns det olika utomhusfärger för olika ändamål. Vi på Färgvaruhuset har valt att enbart jobba med leverantörer som kan garantera att man håller god kvalité inom alla kravområden. Främst vill vi att våra produkter såklart skall se nymålade ut under en lång tid framöver. Men vi vill även ni skall göra ett tryggt miljöval. Flera av våra de fasadfärger vi saluför, är bland annat svanenmärkta. Alcro Bestå Diamant och Beckers Perfekt Fasad är båda två, fantastiska akrylatfärger med enastående testresultat i kulör och glanshållning. Jotuns Demidekk Infinity är en hybridprodukt som innehåller både alkydolja och akrylat. Alla dessa tre premiumfärger håller marknades högsta kvalité, och vi kan därför stolt säga att vi säljer den bästa utomhusfärgen.

 

Välj en anpassad fönsterfärg för träfönster

Välj ut en lättstruken fönsterfärg som ger en väderbeständig yta och som håller kulören under lång tid.

Se alla våra fönsterfärger här

När kan man måla utomhus?

Vi rekommenderar att måla utomhus när det är när det är torrt och varmt. I Sverige är detta vanligtvis i perioden maj till augusti.

Regn och fukt

Utomhusmålning är inte att rekommendera under regniga dagar och när det är hög luftfuktighet. Luftfuktigheten är som högst tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Måla utomhus – temperatur

Temperaturen påverkar färghärdningsprocessen. Undvik att måla i direkt solljus då detta leder till att färgen torkar alltför snabbt, vilket i sin tur kan leda till att det bildas blåsor. Rekommenderad temperatur för att måla utomhus är någonstans mellan 10 grader och 25 grader.

Tid på dagen

Den bästa tiden för utomhusmålning är någonstans mellan sen morgon och mitt på eftermiddagen.

Vill du ha fler användbara tips?

Vill du ha fler användbara tips, så kan du ta del av våra instruktionsguider nedan. Vi går igenom hur du på bästa sätt målar dina träfasader och hur du går tillväga vid en fönstermålning.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram