Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Steg för steg så målar du om inomhus - Väggar, tak och möbler

Du har bestämt dig för att måla inomhus själv, så kul! Men hur gör man egentligen? När du målar inomhus är det viktigt att du följer alla moment i rätt ordning. Steg ett är alltid att du investerar i bra tillbehör och att du tar hand om dem under hela projektets gång. Följ vår steg-för-steg-guide till inomhusmålning av väggar, tak och möbler för att uppnå bästa resultat av ditt målningsprojekt. 

Måla väggar inomhus

Dags för att måla en ny färg på väggen? Ta del av vår guide och låt oss vägleda dig genom väggmålningens alla steg.

Förberedelser innan du börjar måla väggen

Steg 1: Tvätta väggen

Börja med att tvätta tidigare behandlade väggar med målartvätt innan du börjar för att ta bort rester av smuts och fett. Låt medlet verka på väggen i några minuter innan du torkar av ytan med en fuktig mikrofiberduk.

Steg 2: Spackla för ett jämnt resultat

Spackla för ojämnheter och spikhål till en jämn yta. När spacklet torkar kan det sjunka in lite, så tänk på att du kan behöva spackla i två omgångar. Har du en nyare vägg av t.ex. gips- eller spånskivor bör du täcka skarvarna med pappremsor. Detta för att målningen sedan inte ska spricka.  

Steg 3: Slipa och maskera

Slipa därefter med fint slippapper och torka eller dammsug bort dammet som uppstår av slipningen. Se till att städa och dammsuga noggrant i rummet som du ska måla väggen i. Använd därefter maskeringstejp för att skydda ytor som inte ska täckas med färg, såsom eluttag och fönsterkarmar m.m. Kom ihåg att placera tejpen i raka linjer.

Nu är det dags att börja måla din vägg! Lycka till!

Steg 4: Börja med att måla svåråtkomliga ytor

När du nu ska börja måla, tänk på att göra klart en vägg i taget. Börja med att måla lister och hörn med en pensel samt andra ytor som du inte når med din roller. Kom ihåg att det finns verktyg som kan hjälpa dig med svåråtkomliga ytor, som exempelvis bakom ett element. Där kan du bl.a. investera i en elementroller som underlättar din målning.

Steg 5: Måla de resterande stora väggytorna

För stora ytor rekommenderar vi att du använder ett rollertråg och förlängningsskaft till rollern. Med ett förlängningsskaft kommer du bli klar snabbare med målningen och få ett mer jämnt och snyggt slutresultat.

Fyll rikligt med färg i rollern och grundmåla från tak till golv jämnt över väggen. Se till att rulla i hela längder och att varje rollerbredd överlappar varandra för att undvika skarvar och få ett jämnt resultat. Avsluta alltid i samma riktning när du målar med rollern.

Måla ett andra lager med färg för ett mer jämnt och täckande resultat. Avsluta med att rengöra dina målningsverktyg och ta bort maskeringstejpen innan färgen har torkat helt. 

Grattis till din snygga och nymålade vägg!

Måla tak inomhus

Det är viktigt att göra alla steg i rätt ordning, oavsett om du ska måla taket i en lägenhet, ett hus eller i sommarstugan. Följ vår steg-för-steg-guide nedan för att lyckas med din takmålning.

Steg 1: Kontrollera takets underlag innan du börjar måla

Innan du börjar måla är det viktigt att ta reda på vad för sorts färg taket har målats med tidigare genom att använda vatten och provtvätta en mindre yta.

  •  Löser vattnet upp färgen är det troligtvis limfärg som inte är ommålningsbart som du har att göra med. I det fallet bör du tvätta med en svamp och rikligt med vatten tills lagret med limfärg löses upp innan du går vidare till nästa steg.  
  • Om färgen inte löser upp sig med vatten, men däremot kladdar av sig på en torr trasa kan det vara kalkfärg. Kalkfärg ska inte tvättas, utan här får du borsta ytan tills den  tappar färg och därefter damma av den.
  • Om färgen varken kladdar av sig på en torr trasa eller löses upp med vatten kan du damma av och därefter tvätta taket med målartvätt. Låt målartvätten sitta i några minuter innan du torkar bort den med en fuktig mikrofibertrasa för att få bort fett och smuts. 

 

Steg 2: Foga övergångar, spackla och slipa

Saknar taket taklister behöver du först foga övergången mellan vägg och tak innan du fortsätter. Om taket är målat sen tidigare skrapar du bort lös färg med en spackel. Punktspackla även igen småskador och ojämnheter. Då spacklet kan sjunka lite när det torkar kan du gärna spackla två gånger. När spacklet har torkat så slipar du med slippapper.

När du spacklar och målar taket så är det bra att använda ett förlängningsskaft, för att vara snäll mot ryggen.

Nu kan du börja måla taket! 

 

Steg 3: Så här målar du taket inomhus 

Börja med att måla taklisten med en pensel för att undvika att färg hamnar på väggarna. Fyll sedan rollern rikligt med färg och var uppmärksam på att rollern inte torkar under tiden du målar. För att få ett jämnt och täckande resultat är det viktigt i vilken riktning du målar. Börja alltid vid en ljuskälla t.ex. ett fönster och måla långa, raka linjer i ljusets riktning över hela taket. Avsluta sedan med att måla hela taket i motsatt riktning på en gång för att undvika torrskarvar och ojämnheter. Vi rekommenderar att ni använder en modern reflektionsfri takfärg. Detta kommer underlätta din takmålning enormt.

Om du har ett väldigt smutsigt tak eller ett tak med starkt sug kan du måla ett extra lager för bäst resultat. Avsluta med att rengöra verktygen direkt efter målningen.

Bra jobbat med målningen och grattis till ditt nya, vackra tak!

Måla möbler och snickerier

Har du tröttnat på den tråkiga färgen på byrån eller känner du för en ny färg på köksstolarna? Då är det kanske dags att måla om möbeln! Följ våra tips nedan för att lyckas med din möbelmålning.

Steg 1: Tvätta och slipa möbeln

Ska du måla en möbel med lådor så tar du ut dem från möbeln och skruvar av handtagen innan du börjar. Om du tänker måla om en tidigare målad möbel börjar du med att tvätta med målartvätt. Låt medlet verka i några minuter och torka därefter av det med en fuktig mikrofibertrasa. Slipa och damma därefter av möbeln, först med ett grövre slippapper och därefter med ett finare papper. Skrapa bort eventuell löst sittande färg och mattslipa blanka målade ytor. 

Steg 2: Grundmåla, spackla och slipa en möbel 

Arbetar du med en möbel som redan har en slät och jämn ytan kan du börja måla direkt. Om den däremot består av ojämnheter gör du så här:

För att undvika gula fläckar från kåda så kan du isolera nytt trä med kvistlack. Därefter grundmålar du möbeln med en grundfärg, detta är särskilt viktigt om du arbetar med en ojämn yta eller om möbeln har flera olika underlag. 

Efter du har målat ett lager med grundfärg spacklar du igen hål och andra ojämnheter. Låt spacklet torka, slipa och damma sedan av ytan. Upprepa detta tills du uppnått en slät, jämn yta på din möbel. 

Se därefter till att städa rummet ordentligt för att skydda den nya färgen från damm. Nu är det dags att måla möbeln! 

Steg 3: Så målar du om en möbel

Börja med att måla hela ytan med en roller och efterstryk sedan med en bredare pensel eller fördrivare. Följ träets längdriktning när du målar möbeln och använd inte för mycket färg, utan stryk ut den jämnt över hela möbeln. Slipa lätt med ett fint sandpapper när första strykningen har torkat och torka bort damm innan du gör en andra strykning.

När du ska måla detaljer på möbeln, så som lådor eller ram, kan du använda dig av en pensel. Avsluta med att rengöra verktygen med penseltvätt, vatten och eventuellt såpa direkt efter att målningen är klar.

Efter att du är klar med målningen, vänta några dagar så att färgen får tid att härda innan du monterar ihop möbeln igen. Ska du använda den så var försiktig med möbeln de första veckorna efter ommålning.

Rengöring

Alcro Målartvätt Spray
Alcro
140970
122 kr
Jape Målningstvätt
Jape
AJ13912
från 89 kr
Beckers Inomhustvätt Plus
Beckers
710013017
från 112 kr
Beckers Inomhustvätt
Beckers
042210
104 kr
Go Paint Tvättsvamp
Go Paint
271381
från 71 kr

Spackel, fog och slippapper

Mirka Slippapper, Hiomant
Mirka
228471M
12 kr
Beckers Spackel Medium
Beckers
052133
79 kr
Mäster Slipverktyg ledbar
Mäster
9901150
214 kr
Beckers Snickerispackel
Beckers
052130
från 88 kr
Alcro Snickerispackel Tub
Alcro
100741
103 kr
Alcro Snickerispackel
Alcro
100742
118 kr
Beckers Latexfog
Beckers
050837
88 kr
Alcro Latexfog Vit
Alcro
100735
104 kr

Färg för vägg & tak

SE PRISET
Jotun Grundning för vägg
Jotun
9SW166FVA
från 599 kr
Jotun Takfärg - Lady Perfection
Jotun
25MMAAARJ
från 199 kr
SE PRISET
Jotun Lady Wonderwall 5
Jotun
26RMAAARJ
från 259 kr
SE PRISET
Jotun Lady Pure Color
Jotun
25WMAAARJ
från 319 kr
SE PRISET
Alcro Grunda
Alcro
101070
från 429 kr
SE PRISET
Alcro ad.harmoni Helmatt Takfärg
Alcro
710014274
från 219 kr
SE PRISET
Alcro ad.stil Helmatt Täckfärg
Alcro
710014268
från 349 kr
SE PRISET
Beckers Mood Care Wall 5
Beckers
710012439
från 619 kr
SE PRISET
Beckers Mood Care Wall 7
Beckers
710012443
från 495 kr
SE PRISET
Farrow & Ball Farrow and Ball Estate Emulsion - Supermatt Väggfärg
SE PRISET
Farrow & Ball Modern Emulsion - Matt väggfärg
SE PRISET
Beckers Scotte R2 Takfärg
Beckers
710007165
från 495 kr

Färg för snickerier och möbler

SE PRISET
Jotun Lady Supreme Finish Pure Matt
Jotun
6HMMAACSA
från 369 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Helmatt Lackfärg
Alcro
710014139
från 395 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Halvblank Lackfärg
Alcro
710014147
från 395 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Blank Lackfärg
Alcro
710014113
från 369 kr
SE PRISET
Jotun Kvist & Spärrgrundning
Jotun
22ANWHARJ
från 259 kr
SE PRISET
Farrow & Ball Modern Eggshell - Halvblank snickerifärg
SE PRISET
Farrow & Ball Farrow and Ball Estate Eggshell - Halvmatt snickerifärg
SE PRISET
Beckers Mood Pro Finish Lackfärg 05 Helmatt
SE PRISET
Beckers Mood Pro Finish Lackfärg 40 Halvblank
SE PRISET
Beckers Mood Pro Finish Lackfärg 70 Blank

Miljötips vid målning inomhus!

Lämna in överbliven färg/lösningsmedel till miljöstationen. Häll aldrig färg eller lösningsmedel i avloppet, då detta kan leda till försurning i naturen.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram