Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Lägga vinylklick

Att lägga vinylklickgolv är en relativt enkel process som de flesta kan utföra som ett "gör-det-själv"-projekt. I vår steg-för-steg-guide hittar du all den nödvändiga informationen för att genomföra en framgångsrik installation!

 

Vad är klickgolv?

Klickgolv är en typ av golvbeläggning som är utformad för enkel och snabb installation. Det kallas ofta även låsbara golv. Klickgolv består av individuella plankor eller plattor som har ett speciellt låssystem på sidorna. Dessa låssystem gör det möjligt för plankorna att klicka samman och låsas på plats utan behov av lim eller spikar.

Lägga vinylgolv med klick – Så gör du

I följande guide kommer vi att ta dig genom de grundläggande stegen för att lägga vinylgolv med klick. Från förberedelser till de sista stegen – vi ger dig tipsen du behöver!

Du behöver:

 

Steg 1 - Förberedelse

Se till att underlaget är hårt, plant och torrt innan du börjar installationen. Ta bort eventuell tidigare golvbeläggning och rengör ytan noggrant. Om det finns ojämnheter i underlaget, använd spackel för att jämna ut dem.

Steg 2 - Mätning

Mät golvet noggrant för att avgöra hur många vinylklickplattor du behöver. Planera även installationsriktningen, vanligtvis längs med rummets längsta vägg för en estetisk layout.

Steg 3 - Distanskilar

Placera distanskilar längs med väggarna och andra fasta installationer för att skapa ett jämnt expansionsutrymme. Detta utrymme möjliggör för golvet att expandera och kontrahera med temperaturförändringar.

Steg 4 - Börja läggningen

Börja i ett hörn av rummet och placera den första vinylklickplattan med klicklåssystemet mot väggen. Se till att ha det rätta avståndet till distanskilarna. Klicka fast den andra vinylklickplattan i den första vid kortändan. Fortsätt att klicka ihop hela första raden.

Steg 5 - Lägg efterföljande rader

Fortsätt att klicka ihop plankor längs med långsidan. Se till att skarvarna är ordentligt anslutna och förskjutna från varandra för stabilitet. Om du når dörröppningar, rör eller andra hinder, mät och markera plankorna för att skära dem till önskad storlek. Använd en såg för att göra precisionsskärningar.

Steg 6 - Avsluta installationen

När du har täckt hela golvytan, avsluta installationen genom att installera trösklar eller lister vid dörröppningar och övergångar till andra golvtyper. Detta ger en snygg och professionell avslutning. Rengör det nyligen installerade vinylklickgolvet noggrant och njut av det färdiga resultatet. Vinylklickgolv är enkla att rengöra och kräver minimalt med underhåll.

Så tar du hand om ditt vinylklickgolv

Daglig rengöring

Dammsug eller sopa golvet dagligen för att ta bort smuts, grus och sand som kan orsaka repor.

Skydda mot vätska

Vinylgolv är vattentåliga, men det är bäst att undvika att lämna stora mängder vatten på golvet under en längre tid. Torka omedelbart upp eventuella spill eller vattenpölar.

Skyddande underlägg

Använd möbeltassar eller skyddande underlägg under tunga möbler för att förhindra repor och märken på golvet. Var försiktig när du flyttar möbler för att undvika skador.

Undvik starka kemikalier

Undvik att använda starka kemikalier eller skurmedel som kan skada golvet. Använd istället milda rengöringsprodukter som är godkända för vinylgolv.

Skydda mot direkt solljus

Långvarig exponering för direkt solljus kan orsaka blekning eller skador på vinylgolvet. Använd gardiner eller persienner för att minska exponeringen.

Är vinylgolv bra?

Vinylgolv är bra av många skäl. Inte minst på grund av inte minst på grund av golvets mångsidighet, hållbarhet och enkelhet.

  • Är tåligt mot slitage och repor.
  • Är enkla att installera och kan vara ett utmärkt alternativ för "gör-det-själv"-projekt.
  • Är lätta att rengöra och kräver minimalt med underhåll. Du behöver inte oroa dig för att behöva slipa, lacka eller vaxa dem som med trägolv.
  • Tenderar att vara prisvänliga jämfört med vissa andra golvbeläggningar, som äkta trägolv eller stenplattor.
  • Med rätt vård och underhåll kan vinylgolv hålla i många år.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram