Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Olja, lasyr eller kisel: Bästa metoden för din altan

Med våren i antågande går det snart det att njuta av soliga dagar på uteplatsen igen. Förra året byggdes ovanligt många uteplatser i Sverige – en effekt av att många spenderade mer tid hemma och att det i mars 2020 blev bygglovsbefriat att bygga altan.

Men innan säsongen drar igång kan det vara en god idé att förbereda uteplatsen genom att behandla trätrallen. Vi guidar dig till den bästa metoden att använda för just din altan eller terrass.

Lasyr, träolja eller miljövänlig kisel?

Det finns framförallt två anledningar till att ytbehandla sin altan. Dels för att minska mängden UV-ljus som trätrallen utsätts för, dels för att förhindra att träet drar åt sig fukt och på så sätt minska risken för sprickor. Det finns ett stort antal altanprodukter för trävård och träskydd på marknaden, men vanliga kategorier är olja, lasyr och kisel. Därför har vi samlat allt du behöver veta om dessa behandlingstyper – för att göra det enklare för dig att välja en produktkategori som passar dig.

Kisel

På senare år har det blivit allt mer populärt att behandla trätrall med kisel. Att kiselbehandla altanen ger träet en vacker nyans i silvergrått, samtidigt som det fungerar som ett träskydd och förbättrar hållbarheten. Ytterligare en fördel med att använda kisel är att du inte behöver göra om behandlingen varje år – det räcker att bättra på efter ca 10 år.

Läs mer om kiselbehandling för altan och handla det du behöver på Färgvaruhuset.se. Hos oss hittar du kiselprodukter för utomhusbruk från välkända varumärken som SIOO:X och Nitor.

Se alla våra kiselprodukter här

Olja och lasyr

Träolja är en riktig klassiker för att ytbehandla trätrall och gör ytan smidig, fräsch och motverkar sprickor och resningar i träet. Det är ett välbeprövat och relativt billigt sätt att underhålla altanen. Även terrasslasyr är en vanlig produkt att använda för behandling av altangolv och altanräcke. En fördel med lasyren är att det är fritt fram att välja i princip vilken kulör du vill, vilket exempelvis gör det möjligt att matcha färgtonen på altanen med husets fasad. 

Här kan du läsa mer om ytbehandling med träolja och lasyr – på Färgvaruhuset.se har vi olja och terrasslasyr från populära märken som Jotun och Alcro.

Se alla våra produkter inom segmentet olja och lasyr för trall här

Glöm inte att rengöra ditt altangolv

Oavsett om du väljer att behandla med olja, lasyr eller kisel är det alltid rekommenderat att rengöra och tvätta ditt altangolv innan för bästa resultat. Tvätta altanen och låt sedan träet torka innan du ytbehandlar. Passa på att göra underhållet under våren när det börjar bli plusgrader och torrare ute, så kan du njuta av din välvårdade altan resten av sommaren.

VÅRT PRIS
Alcro Trallrent
Alcro
140973
149 kr
SIOO:X Förtvätt:x
SIOO:X
1421-SE
271 kr
VÅRT PRIS
Jotun Demidekk Terrassfix
Jotun
27KDEMEVA
295 kr
Jape REDO Trä-Rent
Jape
15224
295 kr

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram