Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Behandla altan

En altan är en fantastisk plats där du kan koppla av, umgås med vänner och familj, eller bara njuta av utomhuslivet. Men för att hålla altanen i gott skick och förlänga dess livslängd är det viktigt att regelbundet behandla den.

 

Att behandla altanen handlar om att skydda den mot väder och vind, men även för att förbättra utseendet. Genom att följa rätt behandlingsmetoder kan du förebygga problem som röta, sprickor och färgavskavning, samtidigt som du bevarar altanens naturliga skönhet. Ta del av våra tips och råd för hur du på bästa sätt kan behandla din altan!

Behandling trall: Lasyr, träolja, såpa eller miljövänlig kisel?

Det finns olika anledningar till att vi väljer att behandla altanen. En del vill ha ett nytt utseende och en ny känsla, andra vill få en mjukare yta. Framförallt handlar det dock om att skydda trallen, så att den håller i många år framöver. Det finns ett stort antal altanprodukter på marknaden idag, de vanligaste kategorierna är trallolja/träolja, terrasslasyrer, kiselprodukter och såpa. Därför har vi samlat allt du behöver veta om dessa behandlingstyper – för att göra det enklare för dig att välja en produktkategori som passar dig. I våra guider om att behandla trallen med olja, kisel, såpa och lasyr hoppas vi på att du finner den informationen du behöver för att göra ditt val.

Kiselbehandling trall – få en härligt silvergrå uteplats

På senare år har det blivit allt mer populärt att behandla trätrall med kisel. Att kiselbehandla altanen ger träet en vacker nyans i silvergrått, samtidigt som det fungerar som ett träskydd och förbättrar hållbarheten. Ytterligare en fördel med att använda kisel är att du inte behöver göra om behandlingen varje år – det räcker att bättra på efter ca 8-12 år.

Läs mer om kiselbehandling för trall och handla det du behöver på Färgvaruhuset.se. Hos oss hittar du kiselprodukter för utomhusbruk från välkända varumärken som SIOO:X och Nitor.

Se alla våra kiselprodukter här

Alla dessa kiselprodukter fungerar att använda både på tryckimpregnerad trall och obehandlad trätrall.

 

Lasera terass - Mjuk infärgning av din uteplats

Terrasslasyr har blivit en riktig storsäljare under de senate åren. Söker du en djupare infärgning av din altan, går det alldeles utmärkt att lasera tryckimpregnerat virke. Lasyren fungerar både på altangolvet och räcken. En fördel med lasyren är att det är fritt fram att välja i princip vilken kulör du vill, vilket exempelvis gör det möjligt att matcha färgtonen på altanen med husets fasad. Söker ni inspiration till att lasera altanen, kan ni enkelt klicka hem en färgkarta på vår hemsida, eller besöka den digitalt här. VI rekommenderar dig att använda Jotuns Demidekk Terrasslasyr.

 

 

 

Här kan du läsa mer om att lasera altan

 

Olja Altan - klassisk behandling av trall

Träolja/trallolja är den mest klassiska och använda behandlingen av altan, trall och utemöbler. Med årligt underhåll förebygger oljan uttorkning, gör träet vattenavvisande och minskar risken för sprickbildning. Det är en billig ytbehandling som bevarar träets naturliga utseende och ger ytan en mjuk och varm känsla.

Läs mer i vår guide om att olja altan

Såpa Altan - En mjuk och härlig känsla

En lösningsmedelsfri såpa som återfettar och skyddar träet, samtidigt som den ger en len och behaglig yta. Behandling av trall med trallsåpa är en enkel och billig tre-i-ett lösning för att skydda din trall.

Läs mer i vår guide om att såpa altan

Glöm inte att rengöra ditt altangolv

Oavsett om du väljer att behandla med olja, lasyr eller kisel är det alltid rekommenderat att rengöra och tvätta ditt altangolv innan för bästa resultat. Tvätta altanen och låt sedan träet torka innan du ytbehandlar. Passa på att göra underhållet under våren när det börjar bli plusgrader och torrare ute, så kan du njuta av din välvårdade altan resten av sommaren. Vi rekommenderar även att man underhållstvättar både uteplats och hem med jämna mellanrum.

SE PRISET
Alcro Trallrent
Alcro
140973
149 kr
SIOO:X Förtvätt:x
SIOO:X
1421-SE
302 kr
SE PRISET
Jotun Demidekk Terrassfix
Jotun
27KDEMEVA
295 kr
Jape REDO Trä-Rent
Jape
15224
295 kr

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram