Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla med linoljefärg

Linoljefärg är en gammal färgtyp som använts på husfasader i århundraden. Fram till 60-talet var det en självklarhet att måla med linoljefärg både inom- och utomhus. Och det är inte så konstigt – linoljefärg är lättarbetad, är tillverkad av naturliga produkter och blir bara vackrare med åren. Här har vi samlat allt du behöver veta om att måla med linoljefärg utomhus.

Våra linoljefärger från Engwall o Claesson & Wibo Färg

Penslar för linoljemålning

När man målar med linoljefärg är valet av penslar viktigt för att åstadkomma det bästa resultatet. Det rekommenderas att du använder två penslar – en rund pensel som tar upp mycket färg och en platt pensel för att jämna ut färgen. 

Penslar till linoljefärg

Gnestapenseln Anstrykare Flat 316
Gnestapenseln
GP316-50
från 328 kr
Gnestapenseln Anstrykare Oval 5530
Gnestapenseln
GP5530-25
från 170 kr
Gnestapenseln Anstrykare Rund 9951
Gnestapenseln
GP9951-10
från 135 kr
Gnestapenseln Fasadpensel 525
Gnestapenseln
GP525-100
504 kr
Gnestapenseln Fönsterpensel 716
Gnestapenseln
GP716-35
från 374 kr

Steg 1 - Rengöring av fasad

Att göra rent fasaden innan målning är ett viktigt steg oavsett vilken färg du väljer att arbeta med.

  • Spola av ytan med en vattenslang och spruta på ett behandlingsmedel mot mögel och alger, exempelvis JAPE Prick-Fri. Efter en verkanstid på 12 timmar kan du återigen blöta fasaden, stryka på JAPE Målningstvätt, skrubba och sedan skölja av ytan.

För mer information om hur du tvättar fasaden kan du klicka dig vidare till vår guide för fasadmålning.

 

Steg 2 – Grundmålning

Varumärkena Wibo Färg och Engwall o. Claesson har olika färgsystem, något som i praktiken innebär att färgerna ska användas med olika mycket utspädning för olika steg.

  • Wibo Färg har olika produkter för de olika stegen i målningen och ska därför inte spädas ut – för grundmålning ska deras grundfärg användas.
  • Engwall o Claesson har istället en linoljefärg som ska spädas ut vid grundmålning. Blanda 1 liter linoljefärg med 3,5 dl 30-40% lågaromatisk lacknafta eller balsamterpentin till grundmålningen.
  • Applicera denna grundfärg jämnt fördelad över hela underlaget. Låt torka. Beräknad torktid är cirka 3–4 dagar, förutsatt att det är torrt och varmt väder.

Tips:

Det är en stor fördel om du kan grundmåla alla sidor av virket innan det sätts upp på fasaden, det vill säga även brädornas baksidor och kortsidor. Detta resulterar i att virket håller sin form bättre och inte sväller eller blir skeva.

 

Steg 3 - Mellanstrykning

  • Applicera ett tunt lager med linoljefärg. Låt det torka i minst 2–3 dygn.
  • Eftersom Wibo färg har en specifik produkt för mellanstrykningen behöver den inte blandas ut med lacknafta. Väljer du Engwall o Claessons linoljefärg behöver du spä ut den med 15-20% lacknafta vid mellanstrykningen.

 

Steg 4 - Slutstrykning

Måla ett tunt lager med outspädd färg – detta gäller både Wibo Färgs slutstrykningsfärg och Engwall o Claessons linoljefärg. Beroende på om målningen sker på en sågad fasad eller på släta ytor som dörr- och fönstersektioner kan den slutliga färgen modifieras enligt följande:

  • Sågad fasadpanel – för att det ska bli lättare att applicera ett tunt lager med färg, tillsätt maximalt 10 % kokt linolja till färgen.
  • Slät/hyvlad fasadpanel – måla med outspädd/oförtunnad linoljefärg.
  • Fönster och dörrar med ljusa färger – måla med outspädd/oförtunnad linoljefärg.
  • Fönster och dörrar med mörka färger – för förbättrad hårdhet och glans, tillsätt 5 % soloxiderad linolja i färgen.

 

Målning av tidigare målade ytor

När man målar med linoljefärg finns det en allmän uppfattning om att ytan måste vara nytt obehandlat trä, eller att den ska vara fullständigt rengjord från gamla färgrester. Detta är i och för sig sant om du vill vara 100 % säker på att du utför ett perfekt jobb, enligt instruktionsboken. Däremot är det också ganska vanligt att man tummar på den regeln då det helt enkelt kostar för mycket i form av tid och energi att göra alla delar av arbetet perfekt.

 

Måla över linoljefärg

  • När du ska måla över linoljefärg utomhus behöver du endast skrapa ytor där den gamla linoljefärgen sitter löst. Träytor som tidigare har målats med linoljefärg är vanligtvis mättade med linolja vilket innebär att du inte behöver grundmåla på nytt.
  • Om du ändå grundmålar kan det resultera i en alldeles för fet ytbeläggning och att det nya lagret med linoljefärg får för dåligt fäste.

 

Måla linoljefärg på akrylatfärg

  • När du ska måla linoljefärg på akrylatfärg bör du först och främst avlägsna gammal färg som sitter löst. Detta kan du göra med ett skrapverktyg/färgskrapa. Du kommer då att märka att på vissa ytor är det enkelt att skrapa bort den gamla färgen, medan den på en del ytor sitter betydligt hårdare.
  • Om den gamla färgen envist sitter fast behöver du inte nödvändigtvis avlägsna den. Faktum är att linoljefärg har en stark inträngningsförmåga. Om du målar över en befintlig yta som inte är linoljefärg fungerar det också vanligtvis alldeles utmärkt att låta den hårt sittande färgen vara kvar.
  • Det ska dock tilläggas att den gamla färgen såklart fortfarande finns kvar även om du målar över den. En annan faktor är att linoljefärgen inte kan tränga in i virket om du målar över gammal färg. Du får helt enkelt överväga för- och nackdelar då det också kräver mer tid och resurser för att avlägsna all gammal hårt sittande färg.
  • En princip som många följer är att de gör ett noggrannare arbete på de sidor av fasaden som har flest soltimmar då dessa ytor kräver mer underhåll. Om du däremot vill känna sig helt säker på att man utför ett optimalt jobb enligt konstens alla regler bör du avlägsna all gammal alkyd- eller akrylatfärg innan du målar över med linoljefärg.

 

Övermålning av slamfärg

Det fungerar bra att måla över linoljefärg på en yta med slamfärg. Däremot går det inte att göra tvärtom, det vill säga att du målar över med slamfärg på en yta som är linoljemålad.

  • När du ska måla med linoljefärg på en slamfärgsmålad yta, börja med att borsta och tvätta bort slamfärgen och därefter grundmåla. Sedan fullföljer du processen genom att utföra en mellanstrykning och till sist en slutstrykning.

 

Silikon, vax och tjära kan inte målas över med linoljefärg

Ytor som innehåller vax och silikon kan inte målas över med linoljefärg då detta leder till att färgen splittras och släpper från underlaget. Övermålning med linoljefärg på en tjärfärgsmålad yta resulterar i att tjäran missfärgar linoljefärgen.

 

Allmänna arbetsinstruktioner vid linoljemålning

 

  • Tvätta alltid fasadytor med alg- eller mögelrengöringsmedel innan en linoljemålning. Viktigt är att du sköljer bort allt rengöringsmedel med vatten.
  • Skrapa bort all färg som sitter löst.
  • Om den rengjorda ytan är starkt absorberande, blanda då grundfärgen enligt 35 % färg, 50 % rå linolja och 15 % balsamterpentin.
  • Applicera totalt 3 lager med färg (grundmålning, mellanstrykning och slutstrykning).
  • Om den befintliga ytan du ska måla är halvfet kan du med fördel blanda en magrare grundfärg enligt; 60 % färg, 20 % rå linolja och 20 % balsamterpentin.
  • Du behöver inte grundmåla om ytan redan är fet och mättad med gammal linoljefärg. I detta fall behöver du bara måla två lager med färg (mellanstrykning och slutstrykning).

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram