Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla om byrå

Har du en gammal byrå som du funderar på att ge en ny touch? Perfekt! Att måla om en byrå är som att ge den ett helt nytt liv. Vi guidar dig genom hela processen, från råd om färgval till hur du undviker vanliga fallgropar. Oavsett om du är en erfaren "gör-det-själv"-entusiast eller bara nyfiken på att piffa upp din möbel, har vi de rätta verktygen för att hjälpa dig att måla om en gammal byrå eller skänk!

Måla om byrå – Steg för steg

Nedan har vi satt samman en guide på hur du målar om din byrå – steg för steg. Från förberedelser och grundning till målning och sista penseldrag, vi har täckt allt för att hjälpa dig att uppnå en professionell och imponerande förvandling!

Steg 1 - Förberedelse

Börja med att placera byrån på en plats där du har gott om arbetsutrymme och god belysning. Täck området med en skyddsduk eller tidningar för att förhindra att färgen hamnar på oönskade ytor. Ta bort handtag, knoppar eller andra löstagbara delar från byrån.

 

Steg 2 - Rengöring och slipning

Innan du börjar slipa är det viktigt att rengöra byrån noggrant. Använd trärens eller målartvätt för att avlägsna smuts, fett och eventuell gammal färg. När ytan är ren och torr kan du använda en slipmaskin eller sandpapper med medium korn för att jämna ut ytan och skapa en bra grund för färgen att fästa på. Arbeta med träets fiberriktning för att undvika repor.

Steg 3 - Reparation & maskering

Om byrån har repor, hål eller andra skador på ytan, använd träspackel för att fylla i dessa områden. Följ tillverkarens anvisningar för spacklet och låt det torka ordentligt. När det har torkat kan du använda sandpapper för att jämna till ytan tills den är slät och jämn. Om det finns områden på byrån som du inte vill måla, använd maskeringstejp för att täcka dessa områden och skydda dem från färgen. Detta kan inkludera kanter, detaljer eller områden där handtag och knoppar brukade vara. 

Steg 4 - Måla om byrå

Om du går från en mörkare till en ljusare färg eller om träet har fläckar som kan blöda igenom färgen, är det en bra idé att använda en grundfärg. Detta hjälper till att skapa en jämn basfärg och förhindrar fläckar från att tränga igenom den nya färgen. Därefter är det dags att måla om byrån. Använd penslar eller en roller och applicera färgen i träets fiberriktning för en jämn och professionell finish. Det kan krävas flera lager för att uppnå den önskade färgstyrkan. Låt varje lager torka enligt tillverkarens anvisningar innan du applicerar nästa.

Steg 5 - Ytbehandling (Valfritt)

Om du vill ge byrån extra skydd eller en glansig finish, kan du överväga att applicera en klar lack eller ytbehandling över den målade ytan. Detta hjälper till att förhindra slitage och gör ytan lättare att rengöra. När färgen och eventuell ytbehandling har torkat helt, sätt tillbaka handtag, knoppar eller andra delar som du tidigare tagit bort.

Fler guider

Vill du även passa på att måla om ditt bord eller soffbord? Här hittar du inspiration och experttips för att förnya din möbel!

 

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram