Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla om skåp

Har du ett skåp som står och väntar på en nystart? Då har du hamnat rätt! Genom att ge ditt skåp lite ny färg kan få det att se ut som nytt igen. Oavsett om du ska måla om ett vitrinskåp eller plåtskåp, har vi alla tips du behöver för att uppnå ett professionellt resultat. Följ våra steg och lär dig måla om ditt skåp!

Måla om träskåp/vitrinskåp – Steg för steg

Du behöver:

Nedan finner du en detaljerad steg-för-steg-guide som beskriver hur du kan måla om ett träskåp/vitrinskåp och ge det en fräsch ny look:

Steg 1 – Förberedelse

Placera träskåpet/vitrinskåpet på en stabil arbetsyta och täck området med en maskeringstejp, skyddsduk eller tidningar för att undvika färgstänk. Ta bort eventuella handtag, knoppar eller löstagbara delar från skåpet.

Steg 2 – Rengöring

Rengör skåpet noggrant med trärens eller målartvätt för att ta bort damm, smuts och fett som kan påverka fästningen av färgen.

Steg 3 – Slipning

Använd ett sandpapper med medium korn för att lätt slipa ytan på skåpet. Målet är att skapa en jämn yta och öppna upp träet för bättre fästning av färgen. Avsluta med ett fint korn sandpapper för att jämna till ytan.

Steg 4 – Måla om träskåp/vitrinskåp

Om du går från en mörkare till en ljusare färg eller om träet har fläckar som kan blöda igenom färgen, använd en grundfärg. Detta hjälper till att skapa en jämn yta och förhindrar fläckar från att synas. Använd sedan en pensel eller roller för att måla om skåpet. Måla i träets fiberriktning för bästa resultat. Applicera färgen i tunna, jämna lager. Låt varje lager torka enligt tillverkarens rekommendationer innan du applicerar nästa.

Steg 5 – Ytbehandling (valfritt)

Om du vill ge skåpet extra skydd och en fin finish, överväg att applicera en klarlack. Detta hjälper till att skydda färgen och skapar en jämn yta. När färgen och eventuell lack har torkat ordentligt, sätt tillbaka handtag, knoppar eller andra delar som du tidigare tagit bort.

Steg 6 – Rengöring av glasrutor

Om ditt skåp har glasrutor, se till att rengöra dessa ordentligt med glasrengöring för en klar och vacker finish.

Måla om plåtskåp

Om du målar om ett plåtskåp ser processen liknande ut, men tänk på att:

  • Rengöra ytan med röd etanol istället för målartvätt.
  • Se till att ytan är ren och fri från rost innan du målar. Använd exempelvis en trekantsskrapa.
  • Använda skyddshandskar och andningsskydd.
  • Välja målarfärg/grundfärg som är speciellt utformad för metall, exempelvis Detta ger bättre vidhäftning.
  • Överväga att applicera klarlack för extra skydd och glans.

 

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram