Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla om stolar – Guide

Är du ute efter tips på att måla om stolar? Inspiration och vägledning finner du i vår guide! Genom att piffa upp dina stolar med ny färg ger du inte bara inredningen nytt liv, det är dessutom ett roligt projekt som du enkelt kan genomföra hemma. Men hur går man tillväga och vilka tillbehör behövs? Vi guidar dig hela vägen från start till finish. Läs mer och få tips och inspiration till att måla om dina stolar hemma.

 

Du behöver:

  • Sandpapper
  • Målartvätt
  • Golvskyddspapp/golvtäckning
  • Penslar
  • Lackfärg

Måla om stol - gör så här:

Använd golvtäckning/skyddspapp

För att skydda golvet från färgstänk är det viktigt att du använder golvtäckning eller skyddspapp. På trä- laminat- eller betonggolv rekommenderas täckpapp, men det går även bra att använda en täck- eller plastfilt som skydd

Rengöring innan målning

Innan du sätter igång med ditt målarprojekt är det viktigt att du tvättar möblerna. En rengöring innan målning gör att färgen fäster bättre och gör att den håller i längden. Detta är extra viktigt om stolen är dammig eller smutsig. För smidig applicering kan du använda målartvättspray. Sprayen innehåller ett färdigblandat medel som enkelt och effektivt avlägsnar fett, smuts och damm. Efter behandling blir ytan ren och matt och ger ett bättre resultat när du sedan målar möbeln.

Slipa stol

Efter rengöringen är det dags att slipa stolen för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Se till att slipa alla ytor för att få bort eventuella ojämnheter i träet. Du kan antingen använda dig av fin- eller grovkornigt slippapper. Vilken kornstorlek du ska välja beror på möbelns förutsättningar. Du kan exempelvis börja med att använda ett grovkornigt sandpapper, för att sedan avsluta med ett finkornigt.

Grundmåla

En grundfärg gör att materialet inte lyser igenom, och ger ett skydd mot eventuella repor eller skav. Det bidrar även till att täckfärgen får bättre vidhäftning. När det är dags att grundmåla börjar du med att måla stolsbenen, så att du enkelt kan vända på stolen när du är färdig. Måla därefter stolsrygg och sits. Har du en mörk möbel bör stolen målas två gånger för bästa resultat. För att få till en fin och jämn yta rekommenderar vi att du använder Servalac Grundfärg, som finns i storlekarna 0,75 och 3 L. Grundfärgen lämpar sig bra till dörrar, möbler, snickerier och luckor.

Täckmåla

När du är klar med själva förarbetet är det dags för den roligaste biten – nämligen att täckmåla! Använd din valda kulör och upprepa samma process som när du grundmålade möbeln. Börja med stolsbenen och avsluta med stolrygg och sits. Använd en lackpensel till de mer plana ytorna och en kort vinkelpensel för målning av kanter eller trånga utrymmen.

Är du osäker på vilken färg du ska välja, så rekommenderar vi vår ad.finess Helmatt Lackfärg. Den finns att köpa som Vit-bas men kan också blandas i valfri kulör. Färgen är av högsta kvalitet och ger en helmatt, sober finish. Färgen är enkel att arbeta med, och ger en hård, slitstark yta. Produkten finns även i halvblank och blank om ni önskar få en högre glans på era stolar.

Måla två gånger för bästa resultat

När stolen har torkat är det dags att applicera ett ytterligare lager. Genom att måla stolen två gånger säkerställer du att ytan blir jämn och att den underliggande färgen inte syns igenom. Detta gäller särskilt om du har en mörk möbel. Du säkerställer även att du får rätt färgskikt på ytan, vilket i sin tur gör att ni får högsta slitstyrka. Låt sedan färgen torka, och du är sedan redo att provsitta stolen!

SE PRISET
Alcro Servalac Grundfärg
Alcro
710014715
från 275 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Helmatt Lackfärg
Alcro
710014139
från 395 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Halvblank Lackfärg
Alcro
710014147
från 395 kr
SE PRISET
Alcro ad.finess Blank Lackfärg
Alcro
710014113
från 369 kr

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram