Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla putsad fasad, mur & betong

Vi har samlat allt du behöver veta om att måla putsad fasad, mur och betong. Med putsfärg och murfärg som är speciellt anpassade att användas på mineraliska fasader får du ett bra skydd mot väderpåverkan och en snygg fasad att njuta av i många år framöver.

 

Nedan har vi samlat våra allra bästa mur- och putsfärger från de populära varumärkena Jotun och Alcro.

 

Här finner du den bästa färgen för puts, betong och mur

 

Mineraliska ytor och fasader

Puts, sten, grundmur och betong räknas alla till så kallade mineraliska ytor. Mineraliska fasader som dessa är levande material, vilket innebär att de sakta men säkert förändras och slits när de utsätts för regn, vind och solsken. Fasaden kan också bli smutsig eller drabbas av påväxt av mögel eller alger. Därför är det viktigt att inte bara börja måla direkt på en mineralisk yta, utan att ha gjort det viktiga förarbetet.

 

Här intill hittar du en kort video som sammanfattar de viktigaste stegen i att måla om en putsad fasad med mineralisk yta. Produkten som används i videon är Jotun DryTech Murfärg. Vill du ha mer utförlig information kan du med fördel läsa Alcros arbetsråd för målning av putsfasad.

Måla på puts utomhus – så gör du

Vi har sammanställt en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig när du ska måla på puts utomhus. Följ våra tips för att uppnå ett hållbart och vackert resultat!

1. Kontrollera fasadens skick

Innan du börjar med något annat bör du säkerställa att du har rätt verktyg och tillbehör för målningen. Här intill hittar du våra rekommenderade penslar, rollers, stegar och täckmaterial. När du har alla tillbehör är det dags att sätta igång med förberedelserna.

 

 1. Börja med att kontrollera skicket på fasaden. Leta efter skador, sprickor eller annat som indikerar att ytan behöver åtgärdas innan målningen.

 

 1. Ska du måla en putsad fasad bör du även kontrollera att putsen sitter fast ordentligt. Detta kan du göra genom att knacka lätt med en hammare över fasaden lyssna – låter det ihåligt kan putsen ha släppt och behöva tas bort.

 

 1. Du kan även använda en spik för att kontrollera skicket på putsen. Går spiken in enkelt i fasaden behöver troligtvis huset putsas om.

2. Förbered fasaden för målning

 1. Skrapa upp sprickor, knacka eller borsta bort lös puts för att kunna laga skadorna. Det är viktigt att använda rätt typ av färg och kvalitet på putsen som övriga ytan.

 

 1. Mindre skador och sprickor kan du laga själv, men har fasaden stora skador är det bäst att överlåta reparationen till ett proffs.

3. Rengör putsad fasad

Att rengöra en putsad fasad är förhållandevis enkelt – det enda du behöver göra är att spola med varmt vatten. Är ytan väldigt smutsig kan ett rengöringsmedel användas, som exempelvis Alcro Grovrent.

 

 1. Om fasaden har angripits av alger eller mögel är det en god idé att även använda ett mögelmedel för att råda bot på påväxten. Glöm inte bort att täcka över växter och andra föremål runt husväggen innan du börjar, så de inte tar skada av medlet.

 

 1. Använder du rengörings- eller mögelmedel är det väldigt viktigt att du sköljer av ytan noggrant med varmt vatten efteråt.

 

 1. Låt sedan fasaden torka helt. För att försäkra dig om att fasaden är tillräckligt torr innan du går vidare till nästa steg, kan du sätta upp en plastfoliebit över natten – avvakta med att måla tills dess att du ser att insidan på plastfolien är torr.

4. Applicera putsgrund & grundmåla

 1. Efter rengöringen är det äntligen dags att börja måla. Förbered ytan med putsgrund för att utjämna suget i underlaget, alltså hur mycket ytan drar åt sig fukt.

 

 1. Efter att du har applicerat putsgrunden kan även en filler användas för att släta ut ytan ytterligare.

 

 1. Vid grundmålning av putsfasad är det otroligt viktigt att välja rätt färg, vilket avgörs av vilken underlagstyp som ska målas. Är fasaden omålad sedan innan eller är mycket sugande behöver du grundmåla innan du går vidare med täckfärgen. Om du inte vet om underlaget är sugande kan du testa genom att stänka på vatten med en kalkkvast – går vattnet in i underlaget är ytan sugande.

5. Måla med täckfärg

 1. Måla sedan ytan med vald täckfärg. Läs instruktionerna på burken noga. Där bör även stå vilken typ av verktyg som passar bäst.

 

 1. Se till att inte använda allt för mycket färg – det är mycket bättre att stryka på flera tunna lager. Följ även de rekommenderade torktiderna på förpackningen.

Tips när du ska måla om putsad fasad, mur och betong

 • Ta alltid professionell hjälp om ytan behöver större lagningar, om du är osäker på vilket skick fasaden är i eller inte vet vilken färg som ska användas för just din typ av fasad.

 

 • Underarbetet är A och O när du ska måla om putsad fasad, mur eller betong. Även om mindre skavanker kan döljas med färg ett tag, kommer ett dåligt förarbete alltid resultera i sämre hållbarhet. En bra hållpunkt är att du bör lägga ungefär 75% av tiden på förarbetet och resterande 25% på målningen.

 

 • Var noga med att skydda de delar av huset eller omkringliggande föremål som inte ska målas.
 • Tänk på att om du har en fasad som är putsad med Kalkputs går det endast att använda Kalkputsfärg.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram