Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla tak inomhus

Dags att måla taket inomhus? Taket utgör själva grunden när du målar om ett rum och spelar en avgörande roll för att skapa ett snyggt resultat. Genom att ge taket en ny färg kan du förvandla hela rummets utseende och känsla. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips på hur du enkelt och smidigt kan måla ditt tak inomhus.

Måla tak eller väggar först?

Du bör alltid börja med att måla taket först, och sedan väggarna. Då undviker du att få färgstänk och droppar på de nyligen målade väggarna. Att arbeta uppifrån och neråt kan också skapa ett smidigt arbetsflöde, där du kan koncentrera dig på en yta i taget och undvika att behöva kliva på eller smutsa ner de nyligen målade väggarna. Dessutom har taket ofta mindre detaljer och är mindre tidskrävande att måla jämfört med väggarna.

Måla om tak inomhus – Steg för steg

I vår steg-för-steg-guide går vi igenom processen för att måla om taket inomhus – från förberedelser till avslutande detaljer. Lycka till med ditt målningsprojekt!

Du behöver:

 

Steg 1 – Skydda möbler & golv

Ta bort möbler och täck golvet och möbler med skyddspapper för att undvika färgstänk och skador. Använd maskeringstejp för att täcka taklisterna och väggarna där de möter taket.

Steg 2 – Rengör

Tvätta taket noggrant med målartvätt för att avlägsna smuts, damm och fettfläckar. Om det finns fläckar eller missfärgningar på taket, använd en fläckisolator för att förhindra att fläckarna blöder igenom målfärgen. Se till att taket är torrt och fritt från eventuell fukt innan du fortsätter.

Steg 3 – Använd primer (Vid behov)

Vid behov applicera en primer eller grundfärg på taket för att förbättra vidhäftningen av målfärgen och ge en jämnare yta. Använd en roller för att applicera primern på taket i jämnt och överlappande strykningar. Låt primern torka enligt tillverkarens instruktioner innan du går vidare.

Steg 4 – Måla innertak

Använd ett förlängningsskaft på din roller för att nå taket bekvämt och undvika onödiga sträckningar. Doppa roller i målarfärgen och rulla försiktigt över taket i en jämn och överlappande rörelse. Arbeta i sektioner och håll en våt kant för att undvika synliga övergångslinjer. Måla innertaket i en riktning som är bekväm för dig, till exempel från ena sidan av rummet till den andra eller från hörnet ut mot dörren. Fortsätt att applicera målarfärgen tills hela taket är täckt. Se till att färgen är jämnt fördelad över hela ytan.

Steg 5 – Applicera ytterligare lager

Låt det första lagret målfärg torka enligt tillverkarens instruktioner. Om det behövs, applicera ett andra eller tredje lager målfärg för att uppnå önskad färgintensitet och en jämn yta. Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa.


Använder ni er av Alcro Milltex 1RF eller Beckers Mood Care Cealing så har ni både grundfärg och täckfärg i samma produkt.

Att tänka på när du ska måla trätak

  • Tänk på att vara noga med att måla nära lister och kanter när du målar ditt trätak. Använd en mindre pensel för att få en ren och jämn linje.
  • Kontrollera efter eventuella missade fläckar eller ojämnheter och korrigera dem vid behov.
  • Om du ska måla ett trärent eller tidigare lackat trätak behöver du använda rätt grundfärg före behandlig med slutprodukt, exempelvis Jotun/Beckers kvist- och spärrgrundfärg eller Alcro Multistopp som täcker kvistar och förhindrar att kåda blöder igenom.

Färgvaruhusets allra bästa takfärger

SE PRISET
Alcro Milltex Nejd 1 RF Grund- och Takfärg
Jotun Takfärg - Lady Perfection
Jotun
25MMAAARJ
från 199 kr
SE PRISET
Beckers Mood Care Ceiling
Beckers
710017654
från 195 kr
SE PRISET
Alcro ad.harmoni Helmatt Takfärg
Alcro
710014274
från 219 kr
Caparol Capafree 2
Caparol
CA992206
från 229 kr
Caparol Supertäck 2
Caparol
CA959533
från 199 kr

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram