Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla trägolv

Att måla trägolv är en kreativ och kostnadseffektiv metod för att förvandla ditt hem. Oavsett om du vill ge ditt golv en modern uppdatering eller återställa dess ursprungliga skönhet, kan målning vara ett utmärkt alternativ. Genom att välja rätt färg, förbereda ytan noggrant och använda lämpliga material kan du uppnå en imponerande förändring i ditt rum. Innan du dyker in i processen är det viktigt att förstå stegen som är involverade i att måla trägolv. I denna guide kommer vi att gå igenom de grundläggande stegen som krävs för att framgångsrikt måla trägolv inomhus.

Nedan följer en steg-för-steg-guide för att måla trägolv inomhus:

Du behöver:

Måla trägolv inomhus – Steg för steg 1- 4

Steg 1 – Förberedelser

Ta bort möbler och mattor från rummet och rengör golvet noggrant från smuts och damm. Om det finns några spikar eller skruvar som sticker ut från golvet, slå dem i eller ta bort dem.

Steg 2 – Slipning

Använd en slipmaskin eller sandpapper för att noggrant slipa hela golvet. Syftet är att ta bort den befintliga färgen, lacken eller ytskiktet och skapa en slät yta för färgen att fästa på. Se till att slipa jämnt och undvik att skapa djupa gropar eller ojämnheter. Använd en dammsugare och trasa för att avlägsna allt slipdamm från golvet. Se till att ytan är helt ren innan du går vidare.

Steg 3 – Reparationer

Om det finns djupa repor eller hål i trägolvet, fyll dem med träspackel och jämna ut ytan.

Om golvet är ojämnt kan du använda en träspackel för att jämna ut eventuella håligheter eller ojämnheter.

Steg 4 – Grundfärg (vid behov)

Om golvet är poröst eller absorberande kan du applicera en trägrundfärg för att förbättra vidhäftningen av den kommande färgen.

Skall man måla med ljusa färger, rekommenderas en spärrgrund som isolerar ytan för genomslag av kvist & hartser.

 

Steg 5 – Måla trägolv

Nu är det dags att måla trägolvet. Använd målartejp för att skydda väggar, socklar och andra områden som du inte vill måla. Börja måla golvet med träfärg eller golvlack. Använd en pensel för kanter och hörn, och en roller för större ytor. Applicera färgen i jämna och kontrollerade drag. Undvik övermålning och skapa ojämna ytor. Låt första lagret torka enligt tillverkarens anvisningar.

Steg 6 – Fler lager och avslutning

Om nödvändigt, applicera ett andra eller tredje lager träfärg eller golvlack för att uppnå den önskade färgen och finishen. Låt varje lager torka noggrant mellan appliceringarna. Efter att sista lagret har torkat, ta bort målartejpen och återställ rummet genom att sätta tillbaka möbler och mattor.

Steg 7 – Underhåll och rengöring

Undvik att placera tunga möbler eller föremål på det målade golvet omedelbart efter målningen för att låta ytan härda ordentligt. En nymålad golvyta, tål full belastning först efter 2-3 veckor. För att rengöra det målade golvet, använd en fuktig trasa eller en mop med mildt rengöringsmedel. Undvik starka kemikalier som kan skada ytan.

Tips – Måla trägolv med linoljefärg

Att måla trägolv med linoljefärg erbjuder en rad fördelar som kan förbättra både utseendet och hållbarheten på golvet. Linoljefärg har en unik sammansättning som tränger in i träet och skapar en djup, naturlig nyans som framhäver träets karaktär. Dessutom ger den en mjuk och behaglig yta som känns varm att gå på. Linoljefärgen ger även ett naturligt skydd mot fukt och slitage, vilket förlänger trägolvens livslängd. Den kan också enkelt fräschas upp med ny färg när det behövs, vilket ger en mer hållbar lösning på lång sikt.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram