Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Matt väggfärg - Guide

Inom inredningsvärlden har valet av väggfärg en stor inverkan på ett rummets utseende. I denna guide ska vi utforska användningen av matt väggfärg och när det är mest lämpligt att använda den. Vi kommer även att utforska olika rum och deras specifika behov när det gäller väggfärg och ge dig råd om hur du kan skapa den önskade stämningen i ditt hem.

Helmatt, Matt eller halvmatt väggfärg?

Att välja helmatt, matt eller halvmatt väggfärg beror till stor del på rummets syfte och användning. Helmatt väggfärg har fördelen att den ofta ger ett lugnt och harmoniskt intryck, vilket passar bra i många bostadsutrymmen. Den vackra helmatta ytan, ger också ett större kulördjup. Denna egenskap gör att den är särskilt populär för väggmålning. Men det är även viktigt att komma ihåg att det inte alltid är praktiskt att använda enbart helmatt eller matt väggfärg i hela huset. I vissa utrymmen kan det vara mer lämpligt att använda en halvmatt väggfärg eller till och med en väggfärg med ännu högre glanstal.

Hall och kök

Köket och hallen är inte de mest lämpliga platserna för helmatt väggfärg, främst på grund av dess praktiska behov. I dessa utrymmen måste väggarna ofta torkas av, och även om färgen kan vara av hög kvalitet, kommer den att slitas mer vid upprepade rengöringar jämfört med en matt eller halvmatt variant. Du bör i dessa fall använda en matt väggfärg som är avtorkningsbar.

Sovrum och vardagsrum

Sovrum och vardagsrum är utrymmen där valet av matt väggfärg ofta är idealiskt, eftersom dessa ytor sällan utsätts för hårt slitage. Här skapar färgen en avslappnad och lugn atmosfär som är perfekt för avkoppling och vila.

 

Fördelar med matt väggfärg inomhus

Lugn och avslappnad atmosfär

Matt väggfärg inomhus skapar en mjuk och behaglig atmosfär som är perfekt för sovrum och vardagsrum. Dess avsaknad av glans ger en känsla av lugn och avkoppling.

Döljer ojämnheter

Matt väggfärg har förmågan att dölja små ojämnheter och skavanker på väggarna, vilket gör den till ett utmärkt val för äldre byggnader eller ytor med mindre perfekta ytor.

Minskad reflektion

Eftersom färgen har någon glans, minskar den reflektionen av ljuset i rummet. Detta kan vara fördelaktigt i rum där du vill undvika bländning från belysning eller fönster.

Mjukare utseende

Matt väggfärg ger väggarna ett mjukare och mer elegant utseende jämfört med blanka färger, vilket kan bidra till att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Kompatibel med olika inredningsstilar

Färgen fungerar bra med olika inredningsstilar och mönster. Det ger dig friheten att experimentera med möbler och dekorationer utan att behöva oroa dig för att färgen ska konkurrera med andra element i rummet.

Lätt att underhålla

Matt väggfärg är oftast enkel att underhålla. Det är ett utmärkt val för områden som inte utsätts för intensivt slitage eller fuktighet.

Mer om glanstal

Glanstal är en skala som mäter hur reflekterande eller blank en färg är. Skalan sträcker sig från 1 till 100, där 1 representerar helmatt och 100 helblank. Inom denna skala klassificeras färger med glansgrad 1–5 som helmatta färger. Helmatta färger har minimal reflektion och ger ett lugnt och harmoniskt intryck. glanstal 5-10 klassificeras som matta färger, och likt helmatta färger ger dessa en liten reflektion och ett harmoniskt utryck. Färger med högre glansgrader är mer blanka och reflekterande, vilket kan ge en mer polerad och glänsande yta.

Upptäck vårt sortiment av helmatt väggfärg:

ad.stil Helmatt Täckfärg

Alcro ad.stil väggfärg ger utmärkt färgkvalitet och täckning. Den fungerar som både grund- och täckfärg, vilket gör färgvalet enklare. Dess hållbara yta är lätt att torka av med en fuktig trasa.

Lady Pure Color

För att skapa en exklusiv atmosfär kan du överväga Jotun Lady Pure Color med dess supermatta finish. Med bra täckning och hög slitstyrka är den särskilt lämplig för större ytor och erbjuder samtidigt ett elegant färgutbud.

F&B Dead Flat

Farrow & Ball's Dead Flat är en ultramatt inomhusfärg, perfekt för olika ytor som trä, gips och metall. Med glansgrad 2 ger den en djup kulöråtergivning. Den har enastående täckförmåga, är enkel att applicera och ger en hållbar yta.

Caparol Finest Wall

Caparol's Finest Wall är en supermatt väggfärg som inte bara ger ett vackert resultat med en nästan mineralisk känsla, utan den är även lösningsmedelfri och bär Svanen-märket. Med hög täckförmåga och avtorkningsbarhet är den perfekt för rum som hallen, köket och barnens rum.

Badrum

För utrymmen som badrum och toalett är det av yttersta vikt att använda en speciell vattentät som tål regelbunden rengöring och fuktighet. Dessa områden är känsliga för fukt och vattenstänk, och därför är det nödvändigt att använda en färg som är konstruerad för att stå emot dessa påfrestningar och fortfarande vara lätt att tvätta. Vi kan idag erbjuda både Jotuns matta våtrumsfärg Lady Aqua, eller andra våtrumsklassade produkter från Alcro, Beckers och Caparol.

Tvättstuga

För utrymmen som badrum och tvättstugor är det av yttersta vikt att använda en speciell vattenavvisande halvmatt färg som tål regelbunden rengöring och fuktighet. Dessa områden är känsliga för fukt och vattenstänk, och därför är det nödvändigt att använda en färg som är konstruerad för att stå emot dessa påfrestningar och fortfarande vara lätt att tvätta. Vi rekommenderar Alcro Tålig.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram