Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Glans på färg - Vilken ska jag välja?

Att välja glans på färg kan vara en utmaning då det finns så många alternativ att överväga.  I denna guide går vi igenom olika glansgrader – så att du kan fatta ett informerat beslut som passar dina specifika behov och önskemål.

Vad är glans?

Glans är den visuella egenskapen hos en ytas förmåga att reflektera ljus. Det avser hur mycket ljus som studsar tillbaka från ytan och påverkar därmed utseendet och glansen på den ytan. Glans mäts vanligtvis i enheter som glansenheter (GU), där lägre tal indikerar mindre glans medan högre tal indikerar högre glans.

Vilken glans på takfärg?

När det gäller glans på takfärg, är det vanligt att välja en färg med låg glans. Detta hjälper till att minimera reflektionen och skapar en jämn, icke-reflekterande yta. Det finns idag flera takfärger som dessutom är helt reflektionsfria.

Glanstal 2

Är extremt matt och har nästan ingen glans alls. Detta glanstal skapar en helt icke-reflekterande yta som är idealisk för tak. Den används vanligtvis i utrymmen där man vill undvika reflektioner och skapa en diskret atmosfär. Denna nivå av glans är särskilt populär för tak i sovrum och vardagsrum, där en avslappnad och avskalad estetik önskas.

Glansnivå 5

Är fortfarande mycket matt och ger en låg glans. Den erbjuder något mer tvättbarhet än glansnivå 2 men behåller ändå en icke-reflekterande yta. Denna glansnivå kan vara lämplig i områden där det kan finnas en viss exponering för smuts eller fettfläckar, som kök eller badrumstak. Den ger en subtil glans och är fortfarande ett populärt val för takfärg.

Här hittar du vårt sortiment av takfärg.

 

 

Vilken glans på väggfärg?

När du väljer glans på väggfärg, är det klokt att välja en med en högre glansnivå än takfärgen. Väggarna utsätts för mer slitage och bör vara enklare att rengöra. Därför är det passande att välja en väggfärg med en glansnivå som varierar mellan 1 och 25.

Glanstal 1

Är lämplig för vardagsrummet, sovrum och kontor. Denna glansnivå, ger en supermatt finish och ett extraordinärt kulördjup, fungerar också bra för korridorer och andra rum med mindre kontakt med väggarna. Dessa helmatta akrylfärger, är idag väldigt slitstarka och tål en hel del slitage, men om ett rum utsätts för högt yttre slitage bör du överväga en högre glansnivå.

Glanstal 5

Är lämplig för vardagsrummet eftersom den ger en relativt matt yta som minskar bländning. Denna glansnivå, fungerar också bra för korridorer och andra rum med mindre kontakt med väggarna. Om ett rum utsätts för högt yttre slitage bör du överväga en högre glansnivå.

Glanstal 7

Är lämplig för vardagsrummet eftersom den ger en relativt matt yta som minskar bländning. Denna glansnivå, fungerar också bra för korridorer och andra rum med mindre kontakt med väggarna. Om ett rum utsätts för högt yttre slitage bör du överväga en högre glansnivå.

Glanstal 25

För områden där det krävs extra slitstyrka, finns speciellt framtagna färgen med en halvmatt & vattenavisande yta. Exempelvis är detta bra att använda sig av i tvättstugor och toaletter.

Upptäck vårt sortiment av väggfärg här.

 

Fönster, dörrar och möbler

Om du önskar att ytan ska ha en mer blank finish, exempelvis på fotpaneler, dörrar, fönsterkarmar och liknande, är det lämpligt att välja en målarfärg med en glansnivå på 30 eller högre, vilket även kallas för högglansig färg. För målning av möbler rekommenderas en glansnivå på 50 eller högre, då möbler tenderar att behöva rengöras oftare och utsätts för mer beröring.

Färgglans halvblank 30-50

Har en relativt hög glansnivå och reflekterar mycket ljus. Detta skapar en yta som är mycket rengöringsvänlig och lätt att underhålla. Färgglans 50 används ofta på fönsterkarmar och lister där hög hållbarhet och en ljus reflekterande yta är önskvärd.

Färgglans högblank 80/90

Färgglans 80 har en mycket hög glansnivå och ger en mycket blank och reflekterande yta. Den är extremt rengöringsvänlig och används ibland på fönster för att skapa en distinkt och glansig estetik. Färgglans 90 har den högsta glansnivån och ger en spegelblank yta. Detta skapar en extremt reflekterande yta som kan användas för att ge fönster och dörrar en högglansig finish. Färgglans 90 är också mycket rengöringsvänlig och tålig.

Här kan du hitta passande snickerifärg och fönsterfärg.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram