Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla med rödfärg

Rödfärg är en mycket populär färgtyp som har använts i Sverige under hundratals år. Den är bäst lämpad för utomhusmålning av fasader med ohyvlat trä. Rödfärg är en slamfärg, vilket innebär att den består av pigment som är uppslammade med stärkelseklister. Rödfärg är inte att förväxla med röd färg – endast slamfärg som har det röda järnoxidpigmentet får kallas för rödfärg.

Våra rödfärger från Falu Rödfärg & Falu Vapen

SE PRISET
Falu Vapen Rödfärg

Vad innehåller slamfärg?

Slamfärg innehåller pigment, vatten och någon form av stärkelse som bindningsmedel, traditionellt rågmjöl eller vetemjöl. Den finns tillgänglig i flertalet kulörer såsom svart, grå, grön, gul och brun. 

Rödfärg brukar ofta innehålla kokt linolja, då detta säkerställer ett effektivt väderskydd och även att virket absorberar färgen på ett bättre sätt. På grund av detta är det alltså en stor fördel om du väljer en slamfärg som innehåller linolja vid fasadmålning.

När ska man måla med rödfärg?

Eftersom rödfärg är en slamfärg passar den perfekt för utomhusmålning under våren och försommaren. Målning i direkt solljus en varm sommardag inte att rekommendera då detta leder till att färgen torkar alldeles för snabbt. Om du av olika omständigheter måste måla en solig dag, inled då arbetet med att måla den skuggiga sidan av huset först.

Behandla fasaden inför målning

Slamfärg är en relativt användarvänlig färg men den kräver lite förarbete för ett bra resultat. Redan 1-2 veckor innan målningen bör träet behandlas mot mögel och påväxt. Då har träet god tid på sig att torka helt innan du börjar måla. Det finns många olika medel som ska användas på olika sätt. Det är därför viktigt att du läser beskrivningen för det behandlingsmedel du väljer. För mer ingående beskrivning av tvätt och rengöring av fasad kan du läsa vår guide om fasadmålning.

Rödfärgsmålning – förbered underlaget

När träet har torkat är det dags att sätta igång med underarbetet. Börja med att skydda plåtdetaljer genom att ta bort eller tejpa för dem. Kontrollera även att det inte finns murkna eller trasiga träplankor – i så fall är det bra läge att byta ut dem. Borsta sedan av gammal färg från fasaden med hjälp av en stålborste och färgskrapa. Damma slutligen av fasaden med en mjukare borste. 

Vill du veta mer om underarbetet och behandling av fasad kan du se alla steg i videoklippen här intill.

Rödfärg – så målar du

Späd ut rödfärgen med vatten och stryk på det första färglagret

Nu är det dags att stryka på det första lagret med rödfärg – men säkerställ först och främst att du har rätt målarpensel. För fasadmålning med slamfärg är en målarpensel med grova borst, det vill säga en grov fasadpensel eller rödfärgspensel att rekommendera.

Börja med att tillsätta cirka 15–20 % vatten till det första lagret med färg som du ska applicera på fasaden. Anledningen är att färgen ska bli tunnare och rinnigare, då målsättningen är att det första lagret du stryker på ska bli riktigt tunt.

Om färgen är för tjock finns risk att den börjar flagna. Däremot behöver inte det andra färglagret spädas ut med vatten men bör strykas på när det första färglagret torkat under minst ett dygn.

Måla om fasaden med rödfärg

Om du är i processen att måla om en befintlig rödfärgsmålad fasad är det slamfärg du ska använda för ommålning och ingenting annat. 

För övrigt gäller liknande principer som vid nymålning av fasader. Säkerställ att du borstar bort flagnad färg och därefter kan du måla direkt över den befintliga färgen. I normala fall krävs bara en strykning, det vill säga ett färglager vid ommålning av fasader med rödfärg.

 

Byta kulör vid ommålning med slamfärg

Ändringar av fasadfärger kräver mer förarbete än vad vi har nämnt ovanför. Det som annars kan ske är att den gamla nyansen lyser igenom efter några år. Här följer några snabba tips för fasadrengöring när du ska byta kulör eller nyans på fasaden:

  • Rengör fasaden grundligt.
  • Tvätta fasaden med målartvätt.
  • Skrubba/borsta bort löst sittande färg med en grov borste.
  • Rengör fasaden noggrant med ljummet vatten och låt den slutligen torka ordentligt.

Därefter gör du som vid nymålning av fasader:

  1. Applicera först ett tunt lager med utspädd färg.
  2. Låt torka minst ett dygn.
  3. Stryk på ett nytt tunt färglager med outspädd färg.

Målningsintervaller med rödfärg

Olika faktorer såsom geografiskt område och träkvaliteten på ytan du ska måla avgör hur ofta du bör måla om. Generellt brukar man säga att nymålade slamfärgsfasader håller sig cirka 8–10 år.

Det ska dock tilläggas att det även finns exempel på fasader som står sig ännu längre under gynnsamma förhållanden som att:

  • Träunderlaget som man har målat på har en högre kvalitet.
  • Fasaden har utsetts för mindre påfrestningar i form av väder och vind.
  • Målningsarbetet har gjorts enligt bästa möjliga kvalitetsstandard.

 

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram