Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Olja in eller lasera: Så ytbehandlar du altanen

För att altanen ska hålla sig fin länge är det väldigt viktigt med ett regelbundet underhåll – oavsett om du byggde ny altan förra året eller har haft altan under många år. Vi guidar dig hur du får till en snygg och hållbar altan med lasyr eller olja. Du väljer vilken typ som passar dig bäst!

Bästa vädret för att olja och lasera altan och utemöbler

De mest ideala vädret för ytbehandling av trä utomhus är när det är torrt och plusgrader. Pollensäsongen får gärna ha passerat – på så sätt slipper man pollen som smutsar ned den behandlade ytan. Lämplig tidsperiod är därför mellan maj och september, oavsett vilken metod du väljer.

Olja – Klassisk ytbehandling för altan

Träolja är den mest klassiska och använda behandlingen av altan, trall och utemöbler. Med årligt underhåll förebygger oljan uttorkning, gör träet vattenavvisande och minskar risken för sprickbildning. Det är en billig ytbehandling som bevarar träets naturliga utseende och ger ytan en mjuk och varm känsla.

Tänk på att olja inte passar alla typer av trä. Virket bör vara helt obehandlat, men det fungerar även på tryckimpregnerat trä som fått stå ute ett år.

Välj rätt träolja

Ska du olja in naturligt trä kan du själv välja om du vill ha en olja med kulör eller utan. Men har din altan redan behandlats, exempelvis att träet är brunimpregnerat, måste även oljan vara pigmenterad i samma kulör för att matcha trallen. Annars är det risk att altanen grånar redan inom ett par månader.

Våra oljor och lasyrer

VÅRT PRIS
Alcro Bestå Bevara Terrassolja
Alcro
710012655
från 275 kr
VÅRT PRIS
Alcro Uteplats Träolja
Alcro
710012632
från 199 kr
VÅRT PRIS
Jotun Demidekk Terrasslasyr
Jotun
iu678MYTAUA
från 279 kr
VÅRT PRIS
Jotun Jotun Träolja V
Jotun
19VCLRCSA
299 kr
VÅRT PRIS
Beckers Elit Träolja
Beckers
710010902
från 185 kr
Beckers Elit Bio Terrassolja
Beckers
710012617
från 267 kr

Rengöringsprodukter till altanen

SIOO:X Förtvätt:x
SIOO:X
1421-SE
271 kr
VÅRT PRIS
Jotun Demidekk Terrassfix
Jotun
27KDEMEVA
295 kr
Jape REDO Trä-Rent
Jape
15224
295 kr
VÅRT PRIS
Alcro Trallrent
Alcro
140973
149 kr

Lasyr – Behandla med terrasslasyr utomhus

Lasyr är en pigmenterad ytbehandling som är framtaget att främst användas på tryckimpregnerat virke, men produkten fungerar även väl för teak och andra hårda träslag. Att lasera altanen innebär i princip att man målar med transparent färg. Fördelar med lasyren är att du har stora möjligheter att byta kulör på din altan, samtidigt som det ger ett långvarigt skydd mot fukt, UV-ljus, beväxning och sprickor.

Skillnad mellan lasyr och träolja

Precis som olja är trälasyr en oljebaserad ytbehandling för trä. Men till skillnad från träolja, som normalt sett är opigmenterad, är basen i en terrasslasyr alltid pigmenterad. Lasyr möjliggör också ett längre intervall mellan underhållen – på tryckimpregnerat virke kan en lasering hålla i upp till 3 år utan underhåll, jämfört med ett år med olja. Lasyren gör det också möjligt att färgsätta sin uteplats och på så sätt skapa en estetiskt tilltalande helhet med altan, fasad och utemöbler i samma nyans.

Behandla altanen med olja eller lasyr utomhus – steg för steg

Du behöver:

  • Pensel eller målardyna
  • Luddfri trasa
Mäster Träoljepensel, Vinklad Mix
Mäster
3457070
från 104 kr
Mäster Fasadpensel, Lasyr Ergo
Mäster
271124
från 214 kr

Steg 1 – Rengör

Börja med att blöta ner trallen innan applicering av rengöringsmedel. Rengör sedan altanen med ett lämpligt och skonsamt rengöringsmedel för att få bort smuts och gamla rester av olja eller lasyr. Låt altanen torka innan du påbörjar inoljningen eller laseringen.

Steg 2 – Behandla

Stryk oljan eller lasyren längst med hela brädornas längd med en pensel eller målardyna. Använd lagom mycket produkt – använder du för mycket är risken att det flagnar efter torkning. Låt trallen vila i 5 minuter och torka sedan bort överflödig produkt med en luddfri trasa.

Steg 3 – Vänta

Vänta minst ett par timmar för lasyren eller oljan att torka – gärna till nästa dag om du har möjlighet. Torktiden behöver dock anpassas till vald produkt. När träet är torrt är det fritt fram att använda din uteplats som vanligt igen.

Olja och lasyr från Jotun och Alcro

Det finns ett brett sortiment av både träolja och lasyr på marknaden från både välkända och mindre tillverkare. Hos oss hittar du olja och terrasslasyr från Jotun DEMIDEKK och Alcro – populära varumärken som levererar produkter av hög kvalitet.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram