Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Lasera altan

För att altanen ska hålla sig fin länge är det väldigt viktigt med ett regelbundet underhåll – oavsett om du byggde ny altan förra året eller har haft altan under många år. Vi guidar dig hur du får till en snygg och hållbar träyta genom att lasera din altan. En fin infärgning i precis den ton du söker!

 

 

Lasera tryckimpregnerat virke med terasslasyr

Terrasslasyr är en pigmenterad ytbehandling som är framtaget att främst användas för att lasera tryckimpregnerat virke, men produkten fungerar även för att lasera obehandlat trä utomhus så som teak och andra hårda träslag. Att lasera altanen innebär i princip att man målar med transparent färg. När du laserar trä, kommer du se träets naturliga struktur, men ge det en ny färgton Fördelar med lasyren är att du har stora möjligheter att byta kulör på din altan, samtidigt som det ger ett långvarigt skydd mot fukt, UV-ljus, beväxning och sprickor.

Vad är det för skillnad på lasyr och olja?

Funderar du över vad det är för skillnad på lasyr och olja? Precis som olja är trälasyr en oljebaserad ytbehandling för trä. Men till skillnad från träolja, som normalt sett är opigmenterad, är basen i en terrasslasyr alltid pigmenterad. Lasyr möjliggör också ett längre intervall mellan underhållen – på tryckimpregnerat virke kan en lasering hålla i upp till 3 år utan underhåll, jämfört med ett år med olja. Lasyren gör det också möjligt att färgsätta sin uteplats och på så sätt skapa en estetiskt tilltalande helhet med altan, fasad och utemöbler i samma nyans.

Läs mer om att olja altan här

Bästa vädret för att lasera altan, trall och utemöbler

Det mest ideala vädret för att lasera altan, trall eller utemöbler är när det är torrt och plusgrader. Pollensäsongen får gärna ha passerat – på så sätt slipper man pollen som smutsar ned den behandlade ytan innan den hunnit torka. Lämplig tidsperiod är därför mellan maj och september, oavsett vilken metod du väljer.

 

Lasera impregnerat trä – steg för steg

Att lasera impregnerat trä kan vara ett fantastiskt projekt som verkligen kan förvandla och lyfta utseendet på dina träytor. Med rätt teknik och lite tålamod kommer du att bli förvånad över hur bra det kan se ut. Ta del av vår steg-för-steg-guide nedan!

Du behöver:

 • Pensel eller målardyna
 • Luddfri trasa
 • Terrasstvätt
 • Terrasslasyr
Mäster Träoljepensel, Vinklad Mix
Mäster
3457070
från 104 kr

Steg 1 – Rengör med Tralltvätt

 1. Börja med att blöta ner trallen innan applicering av rengöringsmedel.
 2. När trallen väl är fuktad, rengör altanen med ett lämpligt och skonsamt rengöringsmedel för att få    bort smuts och gamla rester av olja eller lasyr.
 3. Vi rekommenderar exempelvis Demidekk Terrassfix som är en otroligt effektiv tralltvätt. Låt altanen  torka innan du påbörjar laseringen.

Steg 2 – Lasera altan

 1. Nu har trallen fått torka, och det är dags att lasera altanen.
 2. Stryk lasyren längst med hela brädornas längd med en pensel eller målardyna. Använd lagom mycket produkt – använder du för mycket är risken att det flagnar efter torkning.
 3. Låt trallen vila i 5 minuter och torka sedan bort överflödig produkt med en luddfri trasa.
 4. Terrasslasyren rekommenderas att målas en strykning, då två gånger kan bygga för mycket färgfilm.

Steg 3 – Vänta på slutresultat

 1. Vänta minst ett par timmar för lasyren skall torka – gärna till nästa dag om du har möjlighet. Torktiden behöver dock anpassas till vald produkt.

 

 1. När träet är torrt är det fritt fram att använda din uteplats som vanligt igen. Vi hoppas att du är nöjd med ditt nya fina laserade altandäck.

 

Olja och lasyr från Jotun och Alcro

Hos oss hittar du terrasslasyr från Jotun DEMIDEKK – en väletablerad produkt av hög kvalitet.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram