Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla fönster

Snyggt målade fönsterramar kan göra väldigt stor skillnad rent estetiskt och genast ge ditt hem ett nytt fräscht intryck. Att vara noggrann med din fönstermålning ger dem dessutom längre livslängd och är betydligt billigare än att investera i nya fönster.

Faktum är att det finns en beprövad teknik gällande hur man målar träfönster för att få ett optimalt resultat. Egentligen är det inte speciellt komplicerat att måla fönster och precis som med all utomhusmålning finns det några avgörande faktorer för att uppnå ett lyckat slutresultat:

 • God förberedelse
 • Kvalitetsfärg
 • Rätt verktyg

Vår bästa fönsterfärg hittar ni här

Måla fönster utomhus – Så gör du

Målning av fönster behöver inte vara särskilt komplicerat. Ta del av vår steg-för-steg-guide för att måla fönster utomhus!

 

Steg 1 - Rengör fönsterramarna

Börja med att se över skicket på ramar och kitt. Om ramarna är skadade eller ruttna behöver man laga eller byta ut dem.

Likadant gäller kittet – om det torkat, spruckit eller lossnat behöver man skrapa bort det gamla och kitta om. Se videon nedan för närmare instruktioner kring hur du kittar fönster.

Rengöring av fönsterramarna steg för steg:

 1. Blöt fönsterramarna genom att spola med en vattenslang.
 2. Täck fönsterrutorna med täckplast. Detta steg är väldigt viktigt då rengöringsmedlen annars riskerar att etsa glaset.
 3. Spruta på JAPE Prick-Fri på fönsterramarna och låt verka i minst 12 timmar.
 4. Blöt fönsterramarna igen och lägg på JAPE Målningstvätt. Använd sedan en tvättborste för att få bort ingrodd smuts.
 5. Skölj av med vatten tills allt tvättmedel är borta.

Klicka här för att komma till våra produkter för tvätt och rengöring

Steg 2 - Slipa & borsta bort dammet

 1.  Använd en liten bit medelgrovt sandpapper för att slipa bort ojämna kanter eller spår i träfönsterramen.
 2. Använd fingrarna för att känna var de grova och ojämna delarna av virket är belägna.
 3. När du har slätat ut ytan med sandpapper kan du sedan använda en ren, torr pensel för att borsta bort dammet. Detta gör du för att säkerställa att du inte kommer att få något damm i färgen som du senare ska använda.
 4. Använd en vanlig tandborste för att komma åt små hörn och smala, trånga områden.

Slippapper & slipdukar hittar ni här

Steg 3 - Skydda fönsterrutan och fönsterbeslagen

Du vill såklart inte få färg på dina fönsterbeslag, så det är bäst att ta bort dem i 
detta skede. 

 1. Använd en skruvmejsel eller skruvdragare för att ta bort skruvarna och dra sedan försiktigt ut handtaget. Förvara handtaget och skruvarna på ett säkert ställe tills du är redo att fästa dem igen.
 2.  För att säkerställa att du inte får färg på själva fönsterrutan kan du täcka fönsterrutorna. Antingen låter du täckplasten sitta kvar eller så tar du bort platsen och tejpar med maskeringstejp längs med ytterkanterna av fönsterrutan och så nära fönsterramen som möjligt.

Hitta tejp och plast för att skydda era fönsterrutor här

Steg 4 - Applicera grundfärgen

Detta är ett steg som är värt en del extra tid och ansträngning, eftersom en kvalitativ grundfärg kommer att innebära att du får ut maximalt av den fönsterfärg som du senare kommer att applicera på fönsterramen.

 1. Grundfärg tätar omålade ytor och förbereder ytan optimalt för målning. Om du exempelvis ska måla fönsterramarna i en mörkgrå färg bör du använda en grundfärg som innehåller en del grått.
 2. Om du ska måla fönsterramarna i vitt är en vit grundfärg att rekommendera.

 

Här finner ni den bästa grundfärgen för fönstermålning

Steg 5 - Kitta om bågen

 

 

Om kittet på fönsterbågen är dåligt, är det nu läge att kitta om. För att enklast förstå hur ni gör detta, ber vi er kolla på videon här på sidan.

Tryck här för att komma direkt till våra olika fönsterkitt

Steg 6 - Måla den första fönsterramen

 1. Nu är du redo att måla fönsterramarna med din utvalda fönsterfärg. Välj ut ett ställe på fönsterramen där du ska börja och arbeta dig sedan försiktigt vidare och runt hela ramen.
 2. Undvik att starta på ett ställe för att sedan hoppa vidare till ett annat – detta kan resultera i "torra linjer" och skapa en ojämn yta. 
 3. Använd en liten pensel och lite färg och applicera endast tunna lager. Låt det första lagret färg torka helt innan du går vidare till nästa steg.
 4. Det är också viktigt att du inte stänger igen fönstrena helt när de är nymålade. Då riskerar de att fastna när färgen har torkat.

Här finner ni vår bästa färg för målning av fönster

Steg 7 – Lägg till ett nytt tunt lager med färg

 1. Applicera ett till tunt lager med fönsterfärg. Säkerställ att hela fönsterramen är täckt med jämnt fördelad fönsterfärg. Låt torka.
 2. Ta bort maskeringstejpen försiktigt när färgen har torkat. Använd sedan en skruvmejsel eller skruvdragare för att sätta tillbaka fönsterbeslagen – och glöm inte att beundra resultatet av din perfekt målade träfönsterram.

Olika typer av fönster

Här dyker vi ner i de vanligaste träfönstren som pryder svenska hus och ger dig 
inspirerande tips på färgval till din fönstermålning!

Dubbelglasfönster

Dubbelglasfönster är en favorit i många svenska hem tack vare sin isoleringsförmåga. För dessa fönster kan en elegant vit färg skapa en tidlös och ren look som passar alla typer av fasader. För en modern touch, varför inte prova mattsvart? Svarta fönsterkarmar ger en snygg kontrast mot ljusare väggar och ger ett sofistikerat uttryck. 

Sidohängda fönster

Sidohängda fönster öppnas på sidan och är både praktiska och estetiskt tilltalande. För en klassisk stil, är krämvitt eller ljusgrått alltid ett säkert kort. Om du har ett hus på landet eller en äldre villa, kan mörkgrön eller vinröd ge en charmig, rustik känsla. Vill du sticka ut lite mer? Prova en varm, terrakottafärg som ger en oväntad men inbjudande touch till ditt hem!

Vridfönster

Vridfönster är funktionella och enkla att rengöra, vilket gör dem perfekta för moderna hem. För dessa fönster kan du gå lite mer vågat med färger. En elegant mörkgrå eller kolgrå nyans kan ge ditt hem ett sofistikerat, urbant utseende. För en mer unik touch, prova olivgrön eller en dämpad senapsgul som tillför värme och karaktär utan att vara för överväldigande.

FAQ

Vad ska man tänka på när man målar fönster?

När du målar fönster är förarbetet viktigt för ett snyggt och hållbart resultat. Börja med att noggrant tvätta, skrapa och slipa ytorna. Applicera sedan grundolja och kitta fönstren ordentligt innan du tar fram målarpenseln. Genom noggranna förberedelser kan du vara säker på att dina fönster blir både vackra och hållbara!

Vilken färg är bäst till fönster?

Du kan exempelvis använda Caparol Fönsterfärg när du ska måla om dina fönster. Denna vädertåliga färg är speciellt utformad för att måla fönster och dörrar och erbjuder hög täckkraft för en hållbar finish på träytor. Caparol Fönsterfärg är lätt att applicera och torkar snabbt, vilket gör den perfekt för målning av trädgårdsmöbler och andra snickerier utomhus.

Måste man skrapa bort all färg innan man börjar måla?

Det är bäst att skrapa bort all gammal färg innan du påbörjar din fönstermålning. Genom att ta bort all färg säkerställer du att den nya färgen fäster ordentligt och ger en jämn, hållbar finish.

Vill du ha fler användbara tips?

 

Artikeln är skriven av Chris Gustafsson 2024-07-11

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram