Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla med slamfärg

Genom att måla med slamfärg kan du enkelt ge dina träytor en unik och tidlös karaktär. Dess unika sammansättning ger en vacker och naturlig finish som både skyddar och förskönar träytorna. Att använda slamfärg kräver noggrannhet och tålamod, men belöningen är en vacker och hållbar yta som kan beundra i många år framöver. I denna guide kommer vi att utforska steg för steg hur du kan måla med slamfärg för att uppnå ett fint resultat. Ta del av våra användbara tips och råd för att lyckas med ditt målningsprojekt!

Vad är slamfärg?

Slamfärg är en målarfärg som främst används för träytor utomhus. Den består av pigment som är uppslammade i ett lim eller klister, vanligtvis gjort av vete- eller rågmjöl och vatten. Slamfärg kan tekniskt sett klassas som en limfärg, då den har en bindande egenskap som gör att den fäster på ytan och skapar en slitstark och hållbar yta. Slamfärg används ofta för att måla fasader, som träpaneler eller trähus, och ger en traditionell och rustik look. 

Målning med slamfärg - Steg för steg

Steg 1 – Förberedelse

 • Använd maskeringstejp eller täckplast för att täcka områden som inte ska målas, som fönster, dörrar eller kringliggande ytor som du inte vill att slamfärgen ska komma i kontakt med.
 • Se till att ytan är ren och fri från smuts, damm och lös färg. Om det finns flagande färg bör du skrapa bort den.
 • Om det behövs, tvätta ytan med en mild tvättlösning för att avlägsna eventuell olja eller smuts.
 • Om träet är obehandlat eller har sprickor, se till att det är reparerat och jämnt innan du applicerar slamfärgen.

Maskering & tejp


Steg 2 - Förbehandling

 • Om du ska måla över befintlig slamfärg, se till att ytan är i gott skick och inte har avskalade eller missfärgade partier. Eventuella ojämnheter kan jämnas ut genom att skrapa eller slipa försiktigt.

 

Steg 3 - Måla på slamfärg

 • Blanda slamfärgen enligt tillverkarens instruktioner. Rör om väl för att få en jämn konsistens.
 • Använd en bred pensel eller en roller för att måla på slamfärg på ytan. Arbeta i jämna och täckande penseldrag eller rollerstråk.
 • Var noga med att fånga upp eventuella droppar och överflödig färg för att undvika ojämnheter och rinnmärken.

Slamfärg

 

Steg 4 - Torkning och efterbehandling

 • Låt slamfärgen torka enligt tillverkarens rekommendationer. Det kan ta olika lång tid beroende på temperatur och luftfuktighet.
 • Om du vill ha en mer intensiv färgton eller önskar extra skydd, kan du måla på flera lager slamfärg med lämpliga mellanslipningar mellan varje lager. Det är dock noga att du inte målar flera tjocka lager, detta kommer leda till att färgen krackilerar.
 • Efter att slamfärgen har torkat helt kan du noga inspektera ytan och eventuellt göra eventuella korrigeringar eller touch-ups vid behov.

Kan man måla över slamfärg?

Ja, det är möjligt att måla över slamfärg med andra färgtyper. Slamfärg har dock en porös och matt yta, vilket kan göra det lite knepigt att täcka den helt med andra färgtyper. Innan du målar över slamfärgen är det viktigt att förbereda ytan noggrant genom att rengöra den och eventuellt slipa bort ojämnheter eller flagande färg.

Kan man måla med slamfärg när det regnar?

Nej, det rekommenderas inte att måla med slamfärg när det regnar. Slamfärg är vattenbaserad och behöver torka ordentligt för att få en jämn och hållbar yta. Om du försöker måla med slamfärg under regniga förhållanden kan regndropparna blanda sig med färgen och skapa ojämnheter eller få färgen att rinna. För att uppnå bästa resultat bör du välja en torr och solig dag för att måla med slamfärg. Det är också viktigt att se till att ytan du ska måla är torr och inte utsatt för fuktighet eller kondens.

Hur ofta ska man måla med slamfärg?

Hur ofta man behöver måla med slamfärg beror på flera faktorer, såsom klimatförhållanden, exponering för sol och väder, samt kvaliteten på den befintliga färgen. Generellt sett kan slamfärg behöva målas om ungefär vart femte till tionde år. Det är dock viktigt att noggrant övervaka färgens tillstånd och göra regelbundna inspektioner för att upptäcka eventuellt färgslitage, sprickor eller flagning.

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram