Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Olja altan & trädäck - Guide

Undrar ni hur ni bäst skyddar er uteplats och era utemöbler? Att olja in altan och trädäck är kanske det enklaste sättet att skydda det ni har kärt. Genom att underhålla altanen eller utemöblerna ger ni dessa nytt liv. Oavsett om ni ska olja tryckimpregnerad trall eller obehandlade trämöbler är träolja det rätta valet. I denna guide skall vi gå igenom hur ni går tillväga om ni önskar olja in ert trädäck eller skydda sina utemöbler på rätt sätt.

 

Olja terrass – Steg för steg

Nedan går vi igenom hur du enkelt kan olja din terrass eller altan för att ge den ett fräscht och skyddande lager. Att olja terassen regelbundet är ett effektivt sätt att förlänga dess livslängd och skydda den från väder och vind.

Ni behöver:

  • Tvättmedel & verktyg för tvätt av trall
  • Skyddspapp/Skyddsplast
  • Pensel/Terrassdyna
  • Träolja
  • Slippapper & Slipverktyg

Så här gör du:

Använd täckplast/skyddspapp

För att skydda ytor från stänk är det viktigt att ni täcker dessa innan ni börjar tvätta. Tvättmedlet för trall ofta är starkt och effektivt. Det är därför väldigt viktigt att ni exempelvis skyddar metaller, rabatter mm. Detta gör ni effektivt genoma att använda er av någon form av täckplast, skyddspapp och tejp.

 

Här hittar ni maskering & tejp

Steg 1 - Tvätta trä innan oljning

Innan ni sätter i gång att olja ert trädäck, är det viktigt att underarbetet blir korrekt gjort. Vi vill därför att ni börjar med att tvätta träet innan oljning. Oavsett om altangolvet är nylagt, eller om det är ett gammalt trädäck som skall oljas in, så rekommenderas alltid tvätt före behandling. Tvätten gör nämligen inte bara rent ytan på djupet, utan öppnar också porerna i träet för att träoljan skall tränga in på bästa sätt. För att enkelt göra rent din trall rekommenderar vi även att ni använder er av rätt verktyg för ändamålet. Japes tvättserie är både ergonomisk och effektiv. Är du fortfarande osäker? Se instruktionsfilmen nedan.

Här hittar ni tralltvätt

 

Steg 2 - Slipa

Slipa alltid av hyvlat trä som varit oskyddat. Slipningen kommer öppna porerna i träet och underlätta för en behandling med olja. Ojämnheter kommer dessutom slätas till, och ytan blir harmonisk att gå på. Var nogrann med att ni får bort allt slipdamm samt att ytan är torr före ni sedan skall olja in ert trädäck. För att lättast slipa ert trallgolv, använd ett ledat slipverktyg och ett förlängningsskaft.

Steg 3 - Olja in trädäck

Nu har vi kommit fram till slutfasen där det är dags att olja in trädäcket. Stryk oljan flödigt, så den tränger in ordentligt i sprickor och ändträ. Detta gör ni bäst med pensel eller terrassdyna. Efter cirka 30 minuter är det sedan dags att torka bort eventuell olja som ligger kvar som överskott. Tänk på att träolja innehåller linolja. Trasor som används för att torka med bör läggas i vatten för att undvika självantändning. Om ingen överskottsolja finns, gör om behandlingen på nytt tills trallen är helt mättad.

Här hittar ni produkter för altan & terass

Frågor och tips

Varför ska jag olja altanen?

Att olja altanen har länge varit det mest traditionella sättat att skydda din uteplats mot naturens krafter. Trä är ett material som bryts ner av mycket fukt och har lätt för att spricka när det torkar. Genom att olja in ditt trädäck, din trall eller dina utemöbler regelbundet skyddar du din uteplats för en lång tid framöver.

När ska jag olja altanen?

Vi brukar rekommendera att man vänta med att olja in altanen till det är mellan 10 och 25 grader vamt och liten risk för regn. Skulle det mot förmodan regna lite lätt, tätt på en inoljning så torkas detta bort med trasa. På så vis undviker man bäst att ytan blir flammig/prickig. Ska du olja en ny tryckimpregnerad altan rekommendar vi att den får torka i minst en säsong. Fuktkvoten bör vara max 16% före behandling. Är ni osäkra på detta, finns fuktmätare att köpa.

Vilken är träolja är bäst?

Frågan om vilken träolja som är bäst får vi ofta. Svaret är inte allt enkelt, då det finns olika träoljor för olika ändamål och träslag. För att behandla tryckimpregnerad trall, så har vi idag flera olika alternativ med toppkvalité. Alcro Uteplats är vår storsäljare, en kvalitétsolja med hög torrhalt. Vi säljer också Bestå Bevara terrassolja, som är en vidareutvecklad olja som kommer pigmenterad. Denna olja har en livslängd på cirka 3–4 år. Vi har också träoljor från Jotun: både den vattenbaserade varianten Träolja V, och den naftabaserade produkten träolja.

Går det att få oljan pigmenterad i kulör?

Det går alldeles utmärkt att pigmentera vår träolja. Oavsett om ni önskar ett mörkare resultat eller ett ljust sådant, med en pigmentering av er träolja, kan ni enkelt jämna till färgtonen på er trall. Alcro har idag 9 olika kulörer att välja på, se färgkarta här

Kan man underhålla mitt oljade trädäck/utemöbler?

Självklart kan ni det. Ibland är trallen eller utemöblerna enbart smutsiga, och då är det läge att tvätta av dessa ytor med underhållstvätt. Denna tvätt är inte lika stark som tralltvätten och är perfekt för att göra rent ytan, utan att en ny inoljning krävs.

Hur mycket olja behöver man?

Mängden olja som går åt till ert projekt kan vara enormt olika. Det beror helt på vilket skick ditt trä är i. Gammal och sliten trall, suger generellt upp mycket mer olja än nylagd. Ändträ på trallen suger dessutom upp ännu mer. Vi brukar säga att en liter olja räcker till 5-15 kvadrameter trall.

Hur tätt in på regn eller dagg kan man olja?

Vi rekommenderar inte att ni oljar era ytor om det finns risk för regn eller dagg inom 6 timmar.

Vad gör man med överbliven olja och trasor?

Häll aldrig färg eller olja i avloppet. Utan lämna alltid olja och indränkta trasor till närmsta miljöstation i kommunen.

SE PRISET
Alcro Uteplats Träolja
Alcro
710012632
från 199 kr
SE PRISET
Jotun Träolja
Jotun
089CLRCSA
329 kr
SE PRISET
Jotun Träolja V
Jotun
19VCLRCSA
319 kr
SE PRISET
Beckers Elit Träolja
Beckers
710010902
från 185 kr
SE PRISET
Alcro Bestå Bevara Terrassolja
Alcro
710012655
från 275 kr
Beckers Elit Bio Terrassolja
Beckers
710012617
från 267 kr

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram