Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Fasadmålning

När du ska måla din fasad är själva förarbetet en helt avgörande faktor. Att måla en dåligt förberedd fasad leder bara till besvikelse, medan ett noggrant förarbete innebär att du har perfekta förutsättningar för att få ett optimalt slutresultat.

Använd gärna den följande instruktionsguiden gällande de olika stegen som du bör följa när du ska måla en träfasad – hela vägen från förarbete, verktyg och grundmålning till olika applikationstekniker och problemlösningar.

Tryck här finner ni alla våra suveräna produkter för fasadmålning.

Fasadmålning – innan du börjar

  • Penslar, verktyg och tillbehör – Säkerställ att du har rätt verktyg och tillbehör som exempelvis penslar, roller, stege, ställning, pallar, täckmaterial och tejp.

  • Kontrollera väderprognosen innan du påbörjar arbetet Regn eller stark vind kan förstöra den färg som redan har applicerats. Kontrollera tillverkarens rekommendationer gällande torktid för den utomhusfärg som du tänker använda. En bra måttstock är att måla fasaden när det är måttlig luftfuktighet och utomhustemperaturen är någonstans mellan 10 och 25 grader.

  • Ställ upp stegen eller byggnadsställningen – Se till att den står på en plan yta för att förhindra fallolyckor.

  • Undvik att måla i direkt solsken – Måla den västra sidan av fasaden på morgonen och den östra sidan på eftermiddagen.

  • Ha koll på luftfuktigheten – Måla inte för tidigt på morgonen eller för sent på kvällen då luftfuktigheten är som högst då.

Instruktionsguide om hur man målar träfasader på bästa sätt

Steg 1 – Rengör fasaden

En ren yta är helt avgörande för ett perfekt slutresultat. Nedan följer några användbara tips som du bör ha i åtanke när du ska rengöra fasaden:

1) Spola av fasaden med en vattenslang. Det är även möjligt att använda högtryckstvätt, men eftersom en alltför koncentrerad vattenstråle kan skada fasaden är det oerhört viktigt att man vet vad man gör. Vi rekommenderar därför vattenslang i första hand.

2) Spruta på JAPE Prick-Fri på fasaden och låt verka i minst 12 timmar.

3) Blöt fasaden igen och lägg på JAPE Målningstvätt. Använd sedan en tvättborste för att få bort ingrodd smuts från fasaden.

4) Skölj av med vatten tills allt tvättmedel är borta.

Att tänka på:

  • Använd inte högtryckstvätt om du inte är helt säker på hur du ska gå tillväga för att inte skada fasaden.

  • Följ tillverkarens instruktioner för alla rengöringsprodukter som du använder.

Rengöring

Jape Grön Fri
Jape
a13012
från 90 kr
VÅRT PRIS
Jape Jape Prick Fri
Jape
a13712
från 179 kr
Jape Målningstvätt
Jape
AJ13912
från 89 kr
Alcro Grovrent
Alcro
710006713
från 122 kr
Beckers Utomhustvätt
Beckers
710006709
från 109 kr
Beckers Alg & Mögeltvätt
Beckers
710011657
från 96 kr

Steg 2 – Skrapa bort lös färg och slipa ytan jämn

Gällande befintliga fasader som tidigare har målats behöver man vanligtvis avlägsna flagnad färg och även slipa så att kanterna blir jämna. Använd ett skrapverktyg för att skrapa bort gammal färg som har flagnat. Du behöver inte nödvändigtvis skrapa de ytor där den gamla färgen är intakt. Dessa ytor kan enkelt målas över efter att fasaden har slipats

När du slipar och skrapar bort den gamla fasadfärgen kommer du troligen att upptäcka enskilda områden som har skadats. Skadorna beror vanligtvis på väderförslitning men oavsett orsak är detta den perfekta tidpunkten att utföra eventuella reparationer på fasaden.

Rengör de reparerade ytorna när reparationerna är klara. Slipdamm och eventuellt skräp kommer att lossna effektivt genom att du exempelvis använder luftspray eller en borste.

Steg 3 – Täckmaterial

Använd täckmaterial som exempelvis droppdukar för att skydda eventuella buskar, blomsterrabatter, altandäck, gräsmattor och trottoarer.

 

 

 

Täckmaterial, stegar & ställningar

Steg 4 – Grundmålning

Använd en kvalitativ grundfärg vid nytt och omålat trä, eller när du ska måla om eller måla över redan befintliga fasader. Börja med att se till att ändträ och skarvar målas noggrant med Alcro Bestå Grundolja eller Visir Oljegrundning.

Sedan kan du börja måla fasadens ytterkanter. Börja längst upp och måla horisontellt samtidigt som du arbetar dig neråt.

 

 

Våra grundfärger för fasadmålning

VÅRT PRIS
Jotun Visir Oljegrundning Klar
Jotun
lx629CLRAUA
från 249 kr
VÅRT PRIS
Jotun Visir Oljegrundning Pigmenterad
Jotun
ly679U67BVA
från 249 kr
VÅRT PRIS
Jotun Jotaproff Täckande Utegrund
Jotun
26X001DVA
från 775 kr
Alcro Bestå Grundolja Utomhus
Alcro
710011804
från 227 kr
VÅRT PRIS
Beckers Primex Trägrund Plus
Beckers
710005501
från 205 kr
Beckers Primex Trägrund
Beckers
710005511
från 146 kr
VÅRT PRIS
Beckers Primex Grundolja Trä Plus
Beckers
710011798
från 195 kr
Beckers Primex Grundolja Trä
Beckers
710011801
från 190 kr
Engwall o Claesson Utomhusgrund
Engwall o Claesson
EOC2655
från 195 kr
Engwall o Claesson Lasol Grundolja V
Engwall o Claesson
EOC1944
från 192 kr

Steg 5 – Måla träfasad

Välj ut din önskade täckfärg och starta processen med att måla ytterkanterna först. Börja längst upp och måla horisontellt samtidigt som du arbetar dig neråt. Om det är möjligt, använd helst en byggnadsställning när du målar fasaden. Alternativt kan du använda en stege som du flyttar regelbundet under hela processen. Men att stå på en stege och sträcka på sig för att nå är mycket farligt – dessutom kan färgapplikationen lätt bli ojämn om du inte ser dina penseldrag på ett bra sätt. 

 

Att tänka på:

  • Måla inte träfasaden i direkt solljus.

  • Måla inte fasaden när det är för hög luftfuktighet då detta kan leda till att färgen blir flammig. Luftfuktigheten är som högst tidigt på morgonen och sent på kvällen.

  • Rengör alltid fasaden innan du börjar måla – det är ett viktigt steg som måste genomföras för att få det absolut bästa slutresultatet.

Vill du ha fler användbara tips?

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram