Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Fasadmålning

När du ska utföra en fasadmålning är förarbetet en helt avgörande faktor. Att måla en dåligt förberedd fasad leder bara till besvikelse, medan ett noggrant förarbete innebär att du har perfekta förutsättningar för att din fasadmålning får ett optimalt slutresultat, och en yta som kommer se nymålad ut i många år framöver.

Använd gärna den följande instruktionsguiden gällande de olika stegen som du bör följa när du ska måla en träfasad – hela vägen från förarbete, verktyg och grundmålning till olika applikationstekniker och problemlösningar.

Tryck här finner ni alla våra suveräna produkter för fasadmålning.

Måla fasad - steg för steg

Osäker på var du ska börja? Nedan kan du läsa mer om att måla fasad – steg för steg. Att måla om din träfasad kan förnya husets utseende och samtidigt skydda träytan mot väder och vind.

Innan du börjar

 • Säkerställ att du har rätt verktyg och tillbehör till din fasadmålning: roller, penslar, stege, ställning, pallar, täckmaterial och tejp.
 • Kontrollera väderprognosen innan du påbörjar arbetet. Du bör inte måla fasaden vid dåligt väder - regn eller stark vind kan förstöra den färg som redan har applicerats. Kontrollera tillverkarens rekommendationer gällande torktid för den utomhusfärg som du tänker använda. En bra måttstock är att måla fasaden vid en temperatur på 10–25 grader och när det är måttlig luftfuktighet.
 • Ställ upp stegen eller byggnadsställningen – Se till att den står på en plan yta för att förhindra fallolyckor.
 • Undvik att måla i direkt solsken – Måla den västra sidan av fasaden på morgonen och den östra sidan på eftermiddagen.
 • Ha koll på luftfuktigheten – Måla inte för tidigt på morgonen eller för sent på kvällen då luftfuktigheten är som högst då. Målar ni på en fuktig yta, riskerar ni både dålig vidhäftning och att ni får pigmentutfällningar som måste tvättas bort.

Steg 1 – Tvätta fasad innan målning

En ren yta är helt avgörande för ett perfekt slutresultat. Nedan följer några användbara tips som du bör ha i åtanke när du ska tvätta fasad innan målning:

 1. Spola av fasaden med en vattenslang. Det är även möjligt att använda högtryckstvätt, men eftersom en alltför koncentrerad vattenstråle kan skada fasaden är det oerhört viktigt att man vet vad man gör. Vi rekommenderar därför vattenslang i första hand.
 2. Spruta på JAPE Prick-Fri på fasaden och låt verka i minst 12 timmar.
 3. Blöt fasaden igen och lägg på JAPE Målningstvätt. Använd sedan en tvättborste för att få bort ingrodd smuts från fasaden.
 4. Skölj av med vatten tills allt tvättmedel är borta.

Att tänka på:

 • Använd inte högtryckstvätt om du inte är helt säker på hur du ska gå tillväga för att inte skada fasaden.
 • Följ tillverkarens instruktioner för alla rengöringsprodukter som du använder.

Steg 2 - Skrapa fasad

Gällande befintliga fasader som tidigare har målats behöver man vanligtvis skrapa fasaden, avlägsna flagnad färg och även slipa så att kanterna blir jämna. Använd ett skrapverktyg för att skrapa bort gammal färg som har flagnat. Du behöver inte nödvändigtvis skrapa fasaden på ytor där den gamla färgen är intakt. Dessa ytor kan enkelt målas över efter att fasaden har slipats

När du slipar och skrapar bort den gamla fasadfärgen kommer du troligen att upptäcka enskilda områden som har skadats. Skadorna beror vanligtvis på väderförslitning men oavsett orsak är detta den perfekta tidpunkten att utföra eventuella reparationer på fasaden.

Rengör de reparerade ytorna när reparationerna är klara. Slipdamm och eventuellt skräp kommer att lossna effektivt genom att du exempelvis använder luftspray eller en borste.

 

Steg 3 – Använd täckmaterial

Använd täckmaterial som exempelvis droppdukar för att skydda eventuella buskar, blomsterrabatter, altandäck, gräsmattor och trottoarer.

Steg 4 – Grundmålning

I detta steget är det dags att välja färg till fasadmålning. Använd en kvalitativ grundfärg vid nytt och omålat trä, eller när du ska måla om eller måla över redan befintliga fasader. Börja med att se till att ändträ och skarvar målas noggrant med Alcro Bestå Grundolja eller Visir Oljegrundning.

Sedan kan du börja måla fasadens ytterkanter. Börja längst upp och måla horisontellt samtidigt som du arbetar dig neråt.

 

 

Vill du ha fler användbara tips?

Funderar du över hur du kan måla om dina fönster? Ta del av vår instruktionsguide om fönstermålning.

Steg 5 – Måla träfasad

Välj ut din önskade täckfärg och starta processen med att måla träfasadens ytterkanter först. Börja längst upp och måla horisontellt samtidigt som du arbetar dig neråt. Om det är möjligt, använd helst en byggnadsställning när du målar fasaden. Alternativt kan du använda en stege som du flyttar regelbundet under hela processen. Men att stå på en stege och sträcka på sig för att nå är mycket farligt – dessutom kan färgapplikationen lätt bli ojämn om du inte ser dina penseldrag på ett bra sätt.

 

Att tänka på:

 • Måla inte fasaden när det är för hög luftfuktighet då detta kan leda till att färgen blir flammig. Luftfuktigheten är som högst tidigt på morgonen och sent på kvällen.
 • Tvätta alltid fasaden innan målning – det är ett viktigt steg som måste genomföras för att få det absolut bästa slutresultatet.

 

 

Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram