Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Måla med tjärfärg

Att måla med tjärfärg är något alldeles speciellt. Tjärfärgerna passar perfekt för olika målningsprojekt som exempelvis husfasader, garage, carport, båthus, plank och staket då de ger ett högeffektivt skydd mot väder och vind.

Färg av trätjära – ett miljövänligt val

De färger av tjära som vi främst rekommenderar kommer från varumärket Auson. Som lösningsmedel rekommenderar vi balsamterpentin vilket också utvinns ur trä. Detta i sin tur innebär att tjärfärgerna framställs helt naturligt och bidrar till en hållbar produktion.

Tjärfärg från Auson

SE PRISET
Auson Rödtjära
Auson
60510401
från 319 kr
SE PRISET
Auson Svartbrun tjära - Tjärfärg
Auson
60504401
från 319 kr
SE PRISET
Auson Svarttjära - Trätjära
Auson
60500401
från 319 kr
SE PRISET
Auson Bruntjära
Auson
60530401
från 319 kr
SE PRISET
Auson Gröntjära
Auson
60550401
från 419 kr
Nitor Balsamterpentin
Nitor
203059
från 189 kr

Trätjära – en helt naturlig produkt

Trätjära är en ren naturprodukt som härstammar från skogen och som ingår i tjärfärg. Tjärfärg är alltså en förädling av trätjära som tillverkas för att vara mer lättarbetad. Det gör färgen perfekt anpassad för utomhusmålning då den ger ett optimalt skydd mot fukt, uttorkning, mögel, alger och extrem väderlek.

Även produkter som tjärolja, tjärvitriol och slipersolja tillverkas av trätjära. Tjärolja är ett träskydd, medan tjärvitriol och slipersolja är en form av lasyr.

På grund av det faktum att trätjära är en ren naturprodukt kan utseendet på tjärfärgen variera en del mellan olika produktioner. För att säkerställa att slutresultatet resulterar i en enhetlig färgton över hela träytan som du ska måla, behöver du blanda färgerna från ett flertal burkar med varandra.

Tjärolja, tjärvitriol och slipersolja

SE PRISET
Auson Roslagsmahogny
Auson
60301401
från 259 kr
SE PRISET
Auson Tjärvitriol
Auson
60590401
från 395 kr
SE PRISET
Auson Tjärolja
Auson
60700401
från 295 kr
SE PRISET
Auson Slipersolja
Auson
20400473
439 kr
Claessons Trätjära Furutjära A
Claessons Trätjära
0103001
från 210 kr

Hur målar man med tjärfärger?

Först och främst följer här några användbara tips och råd när du ska måla med trätjära:

  • Den pigmenterade trätjäran är redo att användas på ohyvlat/obehandlat trä.
  • Ha koll på väderprognosen när du planerar din målning. Rekommenderad utomhustemperatur är någonstans mellan 10 och 25 °C.
  • För hyvlat trä och om du ska spruta färg, rekommenderar vi en extra utspädning med 10–20 % balsamterpentin.
  • Om du har burkar från olika satser bör du blanda dem med varandra innan du målar. Detta säkerställer att hela träytan får en enhetlig färgton.

Behövs grundmålning när man ska måla med tjärfärger?

En stor fördel med tjärfärger är att du inte behöver grundmåla träytan. Däremot är det väldigt viktigt att träytan är helt torr och att du tvättar bort eventuell alg- eller mögelpåväxt innan målningsprocessen kan ta sin början. För träytor som redan har målats med tjärfärg är det tillräckligt att endast borsta bort smuts och damm.

 

 

Rengör fasaden

All fasadmålning börjar med en grundlig rengöring av ytan. Det görs dels för att skydda träet mot mögel och alger, dels för att tvätta bort ytlig smuts. Vi rekommenderar JAPE Prick-Fri som behandlingsmedel mot påväxt och JAPE Målningstvätt som tvättmedel – du hittar steg-för-steg-instruktioner om hur du tvättar fasaden i vår fasadmålningsguide.

Rengöring innan målning med tjärfärg

SE PRISET
Jape Prick Fri
Jape
a13712
från 179 kr
Jape Målningstvätt
Jape
AJ13912
från 89 kr

Börja måla med tjärfärg

Använd en bred målarpensel som är cirka 70–100 mm. Måla i tunna i lager och rör om trätjäran kontinuerligt under hela målningsprocessen. Detta säkerställer att trätjärans pigment fördelas på ett bra sätt, vilket i sin tur resulterar i en enhetlig och jämn färg över hela träytan.

 

Penslar och verktyg till tjärfärg

Målningsintervaller med tjärfärger

Måla minst två lager med tjärfärg för att få fram din önskade färgton och ett optimalt vatten- och väderskydd. Det första lagret ger tillräckligt skydd för de nästkommande 365 dagarna, men därefter bör du applicera det andra lagret med tjärfärg.

 

 

 

Måla med tjärfärger på hyvlat och ohyvlat virke

Faktum är att tjärfärgerna är optimala för utomhusmålning på alla slags träunderlag. Du kan med stor fördel måla på både ohyvlat/obehandlat och hyvlat virke. Det ska dock tilläggas att hyvlat trä kräver mer balsamterpentin för att tjäran ska ha möjlighet att tränga in i träet ordentligt.

Målning på slamfärgade ytor med tjärfärger

Det går alldeles utmärkt att måla med tjärfärger på slamfärgade träytor. Till skillnad från slamfärgerna tränger tjärfärgerna djupt in i virket och ger ett högeffektivt skydd mot alg- och mögelpåväxt. Trästrukturen förblir synlig och träytan åldras på ett naturligt och vackert sätt.

 

Träytor som tidigare har målats med slamfärg

En stålborste bör användas för att avlägsna löst sittande färg på träytor som tidigare har målats med slamfärg. Efter att du har fått bort den lösa färgen med stålborsten bör du använda en mjukare borste eller kvast för att borsta av hela ytan ordentligt.

Hur ofta behöver man måla om med tjärfärg?

Vår rekommendation är att du målar om efter 5–10 år. Denna tidsperiod har ett varierande spann beroende på olika faktorer såsom klimatet där du bor och träkvaliteten av virket du målar på. Om det finns påväxt av alger eller mögel på träet är det väldigt viktigt att du tvättar bort detta innan du börjar måla. Om det däremot inte finns några spår av alg- eller mögelpåväxt är det tillräckligt att du borstar bort allt smuts och damm innan du börjar måla på nytt.Följ oss @fargvaruhuset.se på Instagram